Birth Day: frisse wedergeboorte van een mooi fotoboek

We worden allemaal uit een moeder geboren, daarin zijn we overal ter wereld gelijk. Maar een paar seconden later is het gedaan met die gelijkheid. Want waar je geboren wordt, bij welke ouders en vooral in welk land en in welke cultuur zijn erg verschillend. Lieve Blancquaert reisde twee jaar de wereld rond en publiceerde vijf jaar geleden de eerste editie van Birth Day. Maar voor deze tweede editie herwerkte ze het boek grondig: 35 nieuwe foto’s, kortere teksten die de essentie sneller blootleggen, en een erg frisse lay-out, waardoor je maar blijft bladeren en lezen. 

Haar beelden hebben een grote naturel, zijn warm en menselijk, en leggen tegelijkertijd de vinger op de wonde. Net als de getuigenissen van bevallende vrouwen, medisch personeel en Lieve Blancquaert zelf. Met groot gemak tonen en vertellen ze hoe anders het is om geboren te worden in pakweg China, Kenia, Groenland, Koeweit, Brazilië of India. En hoe schrijnend het soms zelfs is in Brussel, in het hart van ons eigen welvarende land, waarvan we denken dat toch minstens hiér alle baby’s zorgeloos geboren worden. Niet dus.

Lieve Blancquaert probeert te tonen, te begrijpen en niet te veel te oordelen. Toch lees je hier en daar dat ze zich – terecht – kwaad maakt. Omdat de discriminatie zo groot is bijvoorbeeld. De fotografe daarover: “Elke man is uit een vrouw geboren en toch blijft het verhaal van discriminatie zich steeds herhalen. Die ongelijkheid schokt mij.”

Wie dit nu leest, hier op ZNOR, is allicht op een goede plek geboren. En dat is wat dit boek ook doet natuurlijk: je bewust maken van het geluk dat je zelf hebt, en wat een toeval dat is. Want elke dag worden er ter wereld 365.000 kinderen geboren, vaak  in veel minder rooskleurige omstandigheden. Daarom is het ook een prima moederdagcadeau vinden we. Lieve Blancquaert moet zoiets ook gedacht hebben toen ze aan het schrijven begon. Want haar allereerste woorden in deze nieuwe uitgave zijn: ‘Ik draag dit boek op aan mijn moeder.’ Mooi.

Birth Day, Lieve Blancquaert, uitgeverij Hannibal, 208 pagina’s dik, 29,95 euro.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

 

 

 


door