De 11 lentetrends volgens designjournaliste Leen Creve

Al is het nog wat fris momenteel: de lente hangt volop in de lucht. Niet alleen buiten, maar ook binnen, waar we wonen en werken. De ene trend na de andere bloeit open, een gewone sterveling kan het haast niet meer volgen. Gelukkig zijn er designjournalisten als Leen Creve, die al die nieuwigheden met de nodige cool bekijken, het teveel aan lanceringspoeha eerst laten neerdwarrelen en dan een nuchtere samenvatting maken van de woontrends die er écht toe doen. Hieronder het overzicht van de 11 designtrends voor deze lente, volgens Leen Creve.


Lentetrend 1: chique botanique

Bloempotten zijn weer in. Wat zijn de trends? Leen spotte deze zes:

  1. Planten in een kooi, zoals bijvoorbeeld bij Serax (foto) of Atelier Haussmann
  2. Gewoon een tak in een vaas.  Of in een lege ginfles desnoods.
  3. Verschillende tweedehandspotten combineren tot een geheel
  4. Allerlei kleine potjes samen zetten op een dienblad. En de muur erbij betrekken.
  5. Kleine schaduwplantjes in de boekenkast
  6. Potten met een bijzondere vorm, zoals die van Aino Aalto, vrouw van Alvar.

Lees hier meer: www.leencreve.be/woontrend-chic-botanic


Lentetrend 2: iriserend is het nieuwe zwart

Iriserend, dat is zowat alle kleuren van de regenboog tegelijk. Zoals in een zeepbel bijvoorbeeld, of een olievlek, of de veren van een pauw. Soms wordt het ook holographic genoemd en volgens Leen een prille trend die de komende maanden nog navolging krijgt.

Meer & voorbeelden: www.leencreve.be/woontrend-fantasy-voor-beginners


Lentetrend 3: meer blingbling

Stoere materialen zijn hip in interieurs: bruut hout, stevige steen en ruw beton. Maar er zitten ook flink wat girly toetsen in de nieuwe lichting interieuraccessoires, met veel blingbling.  In onderstaande blogpost geeft Leen Creve je een mini-selectie.

Meer hierover: www.leencreve.be/woontrend-bling-bling


Lentetrend 4: meer 3D, met bobbels en groeven

Nu veel interieurelementen strak en dun zijn, kon de tegenbeweging niet uitblijven. Dus doet meer 3D zijn intrede en krijgen we weer meer dikke bobbels en diepe groeven te zien, zowel op tafel (de waterkan bijvoorbeeld), als in de sofa (fluffy kussens), op de vloer (dikke tapijten) of aan de muur (tegels & kurk met veel reliëf).

Meer beeldvoorbeelden op www.leencreve.be/woontrend-3d


Lentetrend 5: artistieke kleurvlakken

Ook een trend: abstracte, kleurige vlakken op wat Leen zo leuk software (tapijten, kussens,..) en hardware (servies, vazen,..) noemt. Blijkbaar ook in de mode is dat in, die wilde en grillige kleurcomposities. En ja, zoals dat vaak gebeurt: de ene branche beïnvloedt de andere, designers leven niet op een eiland, gelukkig maar.

Meer hierover: www.leencreve.be/lentewoontrend-5-artistieke-kleurvlakken


Lentetrend 6: ruitjes

Op tafel, tegen de muur, op de vloer: niet alleen kleuren en vormen springen deze lente in het oog, maar ook ruitjes. Ja, het mag allemaal wat minder eentonig, zoveel is duidelijk.

Meer hierover: www.leencreve.be/lentewoontrend-6-ruitjes


Lentetrend 7: dégradé

Ooit was het ook bij grafisch ontwerpers een trend, voor logo’s en allerlei achtergronden in drukwerk: de dégradé. Het had iets kitscherigs en bevorderde de leesbaarheid niet, nee we waren geen fan. In ons interieur deze lente is het ook zo, zoals Leen terecht schrijft: you love it or you hate it.

Meer voorbeelden hier: www.leencreve.be/lentewoontrend-7-degrade


Lentetrend 8: jungletuin

Een mooi langer stukje in de serie lentetrends gaat over het zelf maken van een wilde tuin, zelfs al heb je maar een klein stukje terras middenin de stad. Leen Creve maakte er een soort handleiding van, met 6 makkelijk haalbare stappen en tips. Als je het leest, wil je meteen beginnen.

Meer hierover: www.leencreve.be/jungletuinhandleiding


Lentetrend 9: de wilde bostuin, strak geregistreerd

Deze blogpost gaat over grotere tuinen, waar alles ogenschijnlijk in het wild groeit, maar die eigenlijk nogal geregistreerd is. Bomen zijn er de acteurs, bezoekers kijken er bewonderend naar. Leen Creve bezocht zo een plek, gecreëerd door tuinarchitect Jan Minne en mooi in beeld gebracht door Frederik Vercruysse (foto).

Hier alles: www.leencreve.be/lentewoontrend-9-wild-bos-strak-geregisseerd


Lentetrend 10: thuiswerk in vele soorten

De laatste jaren werd thuiswerken almaar populairder. Maar er zijn vele soorten thuiswerk: fulltime, parttime of maar heel af en toe. In deze post overloopt Leen de varianten en geeft ze een overzicht van de mogelijkheden, mét concrete tips en ideeën voor in je eigen huis.

Meer hierover: www.leencreve.be/lentewoontrend-10thuiswerkers


Lentetrend 11: de interieurkleuren van nu

Accentmuren zijn wat uit de mode, maar wat is dan wel populair? Jeansblauw en felgroen zijn in, maar toch zijn het eerder combinaties van kleuren die aanspreken. Of huidskleur, nude, dat ook. Daarnaast ook het kleurrijke, chique en elegante van de art deco. En ook alle soorten groen, want de de link met de natuur is heel erg in, zeker ook voor in het interieur.

Meer over kleurtrends: www.leencreve.be/lentewoontrend11kleur


Met grote dank aan Leen voor de fijne samenwerking. Meer over bovenstaande trends en en ook andere designstukken op haar blog. Ook de bovenstaande foto’s en verwijzingen naar merken of fotografen vind je terug op www.leencreve.be.


door