Yves Klein: blauwer dan blauw

In Bozar opende zopas de expo Yves Klein. Theatre of the void. Een tentoonstelling over de flamboyante Franse kunstenaar die vooral bekend werd via zijn performance art, waarbij hij modellen inzette als ‘levende verfborstels’, om kunstwerken te creëren in bij voorkeur koningsblauw. Of beter: IKB, International Klein Blue, want de man deponeerde zijn eigen samenstelling van dat intense ultramarijn blauw.

Niet toevallig loopt deze expo tegelijk met die van Pol Bury, pionier van de kinetische kunst en ook tijdgenoot van Klein. Al leefde Klein veel minder lang dan Bury, hij was amper 34 toen hij aan een hartaanval stierf. Zijn carrière duurde een jaar of acht, en dat was blijkbaar genoeg om een omvangrijk oeuvre neer te zetten – met naast schilderijen ook sculpturen, theater, muziek en radicale architectuur – én de toenmalige Europese kunstwereld op zijn grondvesten te doen daveren.  Weinigen deden hem dat na.

Waarmee Klein zich vooral inliet, was zijn zoektocht naar een hogere orde, weg van het materiële. Vandaar zijn voorkeur voor een grote mate van abstractie, voor monotone werken, eerst nog met verschillende versies in telkens andere kleuren, later in vooral ‘zijn’ blauw. Die kleur is geen toeval, ze refereert aan zowel de oceaan als de lucht, twee elementen in de natuur die ook erg abstract zijn. En groot, onmetelijk, grenzeloos, alomvattend bijna. Yves Klein werkte in de tijd van de Spoetnik en de eerste beelden van de aarde vanuit ruimtetuigen, niet voor niks werd ze vanaf dan ook de blauwe planeet genoemd. En daarom ook was blauw zijn favoriete kleur in zijn queeste om de ruimte, de leegte, het immateriële te ontdekken.

De expo The theatre of the void – Het theater van de leegte –  toont je in samenwerking met Tate Liverpool 30 goed gekozen schilderijen, beeldjes, foto’s en films die een duidelijk beeld schetsen van wie de kunstenaar was, waarom hij deed wat hij deed, en waarom hij ondanks een carrière van maar acht jaar zo’n grote stempel wist te drukken op de naoorlogse kunst.

Yves Klein. The theatre of the void, van 29 maart tot 20 augustus 2017 in Bozar, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel. Tijdens de expo zijn er ook performances van gevierde Belgische en internationale artiesten als Marvin Gaye Chetwynd, Jan Fabre, Alexandra Pirici & Manuel Pelmus, Miet Warlop, Nick Steur, Andros Zins-Browne en Ian Whittlesea.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

 

 


door