Speels en kleurrijk collagewerk van Ronald Gestels

In de Antwerpse galerie ‘Ruimte Morguen’ is intrigerend en speels collagewerk te bewonderen van Ronald Gestels. De composities ontstaan door diverse gekleurde papiervormen met elkaar te combineren. ‘Color and Notes’ flirt ongegeneerd met de esthetiek van het utopisch modernisme.

Ronald Gestels, docent grafische vormgeving aan Sint-Lucas Antwerpen, werkt al decennialang aan een schaduwoeuvre, waarmee hij slechts schoorvoetend naar buiten treedt. Nu acht hij wél de tijd rijp en daar mogen we blij om zijn. De tentoonstelling in Ruimte Morguen kwam er op verzoek van Marc Schepers, tevens de curator. Ruimte Morguen, aan de Waalse Kaai, werd in 1982 opgericht als een ‘Produzentengalerie’ en als netwerk of platform dat verschillende kunstenaars met elkaar verbindt, die vanuit een sociale en kritische invalshoek over beeldende kunst nadenken. Ruimte Morguen gaf al diverse kunstenaars (eerste) kansen, waaronder Karin Borghouts, Luc Tuymans, Paul Van Biervliet en Stefaan Vermuyten.

‘Color and Notes’ is opgebouwd uit 2 delen: een 30-tal abstracte collages (Color) waar Gestels de afgelopen jaren aan werkte en een documentair deel (Notes) met beeldende notities en collages die de oorsprong van deze werken illustreren. De composities in de collages ontstaan door verschillende vormen gekleurde papieren in lagen met elkaar te combineren en over elkaar heen te schuiven. Zowel betekenis als onzin van deze vormgeving  wordt daarmee op de korrel genomen. Met sceptische blik kijkt Gestels naar de diverse gelaagdheden in de moderne beeldcultuur. Gestels flirt op een speelse manier met de poëtische esthetiek van het utopisch modernisme.

“Is dit af? Ronald Gestels negeert zo’n vraag, want voor hem is ‘af’ het einde van het spel en hij speelt graag”, schrijft boekhandelaar René Franken in de begeleidende expotekst. Gestels bewaart zijn composities in dozen en laden. “Het is opmerkelijk dat de meeste werken nog niet verlijmd zijn en zodoende ‘verschuifbaar’ blijven. Gestels wil die beweeglijkheid zo lang mogelijk vasthouden.” Toch zit elk ontwerp uiteindelijk minutieus in zijn hoofd. “Hij schuift ze met vlotte handbewegingen tevoorschijn: een ritueel dat Gestels prikkelt omdat hij daarmee het hoge moment van de samenvallende compositie kan blijven beleven. De fixatie met lijm, de afwerking tot fysieke collage, lijkt ondergeschikt en wordt uitgesteld.” Kleur en structuur bereiken een grote abstractie, tekstelementen uit de eerste fase laat hij nu meestal achterwege. Een intrigerend beeldenspel vol kleurverwondering is het fraaie resultaat, delicaat en toch krachtig.

Dirk Leyman

‘Color and Notes’ van Ronald Gestels, tot 21 mei 2017 in Ruimte Morguen, Waalse Kaai 22,  2000 Antwerpen, vlakbij M HKA, 12 tot 18 uur, telkens op vrijdag en zaterdag.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]


door