Michiel Hendryckx’ verlangen naar Frankrijk

Fotograaf Michiel Hendryckx had altijd al wat met Frankrijk. Hij werd in Adinkerke geboren, op amper één kilometer van de Franse grens. Later, toen hij acht was, verhuisden zijn ouders naar De Panne. Van daaruit trok de kleine Michiel op vrije woensdagmiddagen en tijdens weekends het nabij gelegen natuurreservaat in, en de grens over, naar Bray-Dunes. Hij logeerde tijdens vakanties ook bij de oudste broer van zijn moeder, een landbouwer in Normandië. En vanaf zijn achttiende ging hij elk jaar op reis naar la douce France, eerst al liftend en later op allerlei andere manieren, tot en met de boot.

Frankrijk is Hendryckx’ tweede vaderland, hij heeft er zijn hart verloren. In het nieuwe boek Het verlangen naar Frankrijk en de gelijknamige fototentoonstelling in de Gentse Sint-Baafsabdij neemt hij ons mee door dat land, hij toont ons de plekken waar hij van houdt, die een bijzondere indruk op hem maakten. Daartoe fotografeerde hij zes jaar lang weidse landschappen, straffe kerken, verlaten benzinestations en kleine taferelen van elke dag.  Het leven zoals het is, of soms ook: zoals het was.

De expo loopt niet zonder reden in de Sint-Baafsabdij. Want net als met Frankrijk, heeft de fotograaf een bijzondere band met Gent, waar hij al sinds 1969 woont. En een band met de abdij ook, tijdens zijn jaren aan de kunsthumaniora ging hij er vaak schetsen, toen heette die site trouwens nog ‘Het museum voor stenen voorwerpen‘. Michiel Hendryckx daarover: “De plek is me altijd dierbaar gebleven. Vooral het onaffe van de abdij trekt me aan. Er is niets kapot gerestaureerd. Men voelt er nog volop de tijd. En hoe paradoxaal ook daardoor wordt de plek precies tijdloos. De monumentale oude refter is één van de mooiste ruimtes van de stad. Daar mogen tentoonstellen is meer dan een grote eer. De spanning tussen de korrel van het oude klooster en het precieze van mijn foto’s, wonderlijk is dat.”

De tentoonstelling Michiel Hendryckx. Het verlangen naar Frankrijk loopt van 22 maart tot 11 juni 2017 in de oude refter van de Sint-Baafsabdij, Voorhoutkaai 43 in Gent. Erg fijn zijn ook de mooi geschreven begeleidende teksten bij de foto’s, die uitleggen wat je ziet, of waarom de fotograaf het beeld schoot. Wie al die beelden én de teksten rustig wil savoureren, vindt het grote, gelijknamige fotoboek bij uitgeverij Hannibal. Het is 234 pagina’s dik en neemt u mee op reis doorheen Frankrijk voor 39,50 euro.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

 


door