Filip Claus viert 60ste verjaardag met 60 foto’s

Vandaag 17 maart 2017 wordt Filip Claus (1957) zestig. En om dit te vieren zet hij niet zichzelf in de kijker, maar dertig andere fotografen uit het Gentse, zijn thuisstad. “Ik heb altijd achter de camera gestaan, ik hoef niet op de voorgrond. Daarom wil ik graag andere talenten de kans bieden om hun werk te tonen”, zegt de in Aalst geboren journalistfotograaf. Op verschillende locaties in Gentse straten gaan jonge en minder jonge, gevestigde en nieuwe waarden ‘in dialoog’ met dertig door hen geselecteerde foto’s uit Claus’ immense oeuvre. Oog in oog – ook de titel van de expo – zullen de foto’s van de jarige en die van de gastfotograaf de komende weken op textiel gedrukt (90 x 125 cm) te zien zijn in de binnenstad. Er hangen dus 30 x 2 werken, één van Claus en één van een andere fotograaf – en dat is precies.. 60.

Claus wil niet alleen in dialoog gaan met collega’s, maar vooral ook met de straat zèlf. Het is niet voor niets al meer dan 30 jaar zijn biotoop als fotoreporter in binnen- en buitenland. “Ruim dertig jaar ‘neem’ ik foto’s van de straat, met dit project geef ik foto’s terug aan de straat.” De foto’s zullen net zo goed verschijnen op publieke locaties als op de gevel van pakweg een lokale kruidenier of een leegstaand pand.

Fotografie van, met en tussen de mensen: het is een van Vlaanderens meest geëngageerde fotografen ten voeten uit. Filip Claus reisde de wereld rond met zijn fototoestel, net als veel van de deelnemende fotografen. Dat zal te zien zijn in diverse cross-culturele beelden. “Gent staat in de wereld, de wereld in Gent. Het moet vibreren, in beweging blijven. Ik wil daarom evenmin dat de foto’s achter glas of in een museum komen. De foto’s zullen deel zijn van de straat. Worden ze gepikt? Tant pis. Wordt er over gesproken? Tant mieux. Ik heb mezelf als fotograaf ook altijd een beetje een guerrillastrijder gevoeld.”

OOG IN OOG loopt van  17 maart 17 uur tot 16 april 17 uur. Werkten mee: Bieke Depoorter, Zaza Bertrand, Jimmy Kets, Jonas Lampens, Fred Debrock, Titus Simoens, Michiel Hendryckx, Britt Vangenechten, Wouter Van Vooren, Bas Bogaerts, Lieven Van Assche, Joost De Bock, Julie Landrieu, An-Sofie Kesteleyn, Phile Deprez, Yann Bertrand, Priscilla Bistoen, Wouter Van Vaerenberg, Alex Vanhee, Dieter De Lathauwer, Lisa Van Damme, Kurt Van der Elst, Eric De Mildt, Franky De Schampheleer, Wouter Rawoens, Freya Maes, Frederik Buyckx, Thomas Min, Dirk Braeckman, Marie Wynants, Carl Uytterhaegen, Sander Buyck, Filip Naudts. En Filip Claus zelf ook natuurlijk. 

Telkens op zondag  om 15u neemt Filip Claus u mee langs de straatexpo.  Het parcours begint met de foto’s aan de gevel van Casa Rosa, Kammerstraat 22, bij de Vrijdagsmarkt te Gent. Vrienden, fans, gegadigden mogen op paaszondag (16/4) na 17u hun favoriete foto (voorzichtig!) van de muur halen. Ze kunnen dus zelf kunst oogsten en daarmee wordt de straatexpo gesloten.  

Portret (c) Jimmy Kets


door