De Krook: zoveel meer dan een bibliotheek

Morgen 10 maart gaat De Krook open, de nieuwe Gentse stadsbibliotheek. Al gaat het over zoveel meer dan alleen maar een bib. Het is vooral een groot stadsvernieuwingsproject in de Gentse binnenstad, dat een link legt tussen de zuidelijke kunst- en universiteitswijk en het historische centrum met de drie toren, de Kuip van Gent. En al moet het Wintercircus – of ‘Garage Mahy’ – nog gerenoveerd worden, toch staat nu al vast: De Krook gaat de beleving van dit deel van de stad ingrijpend veranderen. Zowel door het gebouw zelf en de activiteiten die er gepland zijn, als door het weer aantrekkelijk maken van een verloederde, vergeten hoek aan een bocht in de Schelde.

Oké, de stadsbibliotheek blijft een bibliotheek, met echte boeken van papier, cd’s en dvd’s, verspreid over zes van de zeven verdiepingen zelfs.  De uitgestalde exemplaren vinden een thuis in sobere schouderhoge rekken, waarin de gekleurde ruggen de hoofdrol spelen. En waar heerlijke leesstoelen je laten uitkijken op de stad. Er is ook een aangepaste kinderbib, helemaal op maat van de allerkleinsten, op niveau -1. En daaronder, op -2,  komen de adolescenten aan hun trekken, in de jongenrenbib, waar het accent vooral ligt op gaming. Want De Krook reikt met enthousiasme de hand aan hedendaagse media.  Niet alleen bij de jonge garde onder de grond, maar in het hele gebouw.

Want De Krook is veel meer dan alleen maar een hippe bibliotheek. In het gebouw bevinden zich ook vakgroepen van de UGent: IPEM (Instituut voor Pschychoacustica en Elektronische Muziek), MICT (Media & ICT), Cultuur & Educatie en IDLab (Internet Technology & Data Science Lab). En daarnaast ook Imec (het vroegere iMinds), bekend voor technologisch onderzoek en innovaties, de Gentse studenten-stadsradio Urgent.fm, een polyvalente ruimte, experimenteerlabo’s voor het testen van prototypes en technologieën, een studiezaal én een leescafé, Krook-café, met een terras dat uitkijkt op de drie torens.  De missie is niet alleen het lezen, maar ook alle vormen van technologisch onderzoek naar het grote publiek te brengen, via onderzoeken, debatten, lezingen, workshops, enzovoort. En ja, ook aan de klassieke leeservaring worden interactieve elementen gekoppeld, daar in De Krook: via een mobiele app kan je voortaan scores geven aan de gelezen boeken en op basis van je leesgedrag kan je leessuggesties krijgen. Net Amazon, maar dan hier in Gent, in De Krook.

Waar komt die naam vandaan, De Krook? Voordat het stadsvernieuwingsproject startte, heette het daar nog de Waalse Krook. ‘Krook’ staat voor een ‘kreuk’, in dit geval een bocht in de waterweg, de Schelde. En dat ‘Waalse’ slaat op de schepen die ten tijde van de industrialisering in de binnenstad, in de 18de en 19de eeuw, vanuit Henegouwen steenkool kwamen leveren. Er wordt zelfs gezegd dat ze daar al eens letterlijk ‘uit de bocht gingen’, wat voor hilariteit én de naam zorgde. Soit, die ‘Waalse’ is in 2012 gesneuveld, misschien wel omdat naast de stad en de provincie ook de Vlaamse gemeenschap  geld in dit project pompte, samen met Imec en de Ugent.

In elk geval: het geld voor dit stadsvernieuwingsproject lijkt goed besteed, dat voel je nu al. De Krook wordt een nieuw trefpunt, een ontmoetingsplek tussen technologie en cultuur, vlakbij dat andere oude, maar nog zeer levendige, de Vooruit. Het ontwerp van Pritzker Prijs 2017-winnaar RCR Arquitectes en onze eigen Gentse Coussée & Goris architecten  doet wat het moet doen: er staat een groot gebouw van 17.500 m², dat door de verschillende verspringende bouwlagen en de knik in de gevelpartij toch niet zwaar overkomt. Het is tegelijk bescheiden: je ziet vooral eenvoudige, pure materialen zoals donker staal en ruw beton. En het bouwwerk zorgt ervoor dat de aandacht niet uitgaat naar de eigen constructie, maar naar de boeken, de mensen die er rondlopen én naar de skyline van de stad. Anders gezegd: het is niet gecreëerd om met zichzelf te pronken, maar om een open huis te zijn voor wie er passeert. Om een boek te lezen, of om actief deel te nemen aan een debat of een experiment. Dat lijkt ons heel goed gelukt, De Krook heeft nu al een plaats gevonden in de stad.

Het openingsweekend gaat door op vrijdag 10 maart van 18 tot 21 uur, zaterdag 11 maart van 10 tot 18 uur en zondag 12 maart van 10 tot 16 uur. Op vrijdagavond wordt ook de oude stadsbibliotheek feestelijk gesloten.  Het volledige programma vind je hier

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

Foto’s (c) Michiel Devijver en Karin Borghouts

 

 

 

 

 

 

 


door