Amerikaanse topfotograaf Alec Soth nu in FOMU

Alec Soth zou een van grootste nog levende Amerikaanse fotografen zijn. Of dat klopt kan je sinds eind vorige week zelf gaan bekijken in het FOMU, het Antwerpse Fotomuseum. Want daar loopt nog tot 4 juni 2017 de overzichtstentoonstelling Gathered Leaves, die een mooi overzicht geeft van de belangrijkste episodes uit zijn indrukwekkende oeuvre.

Deze nieuwe expo brengt vier cruciale reeksen uit het werk van Magnumfotograaf Alec Soth (US, 1969°):

  • Sleeping by the Mississippi (2004): het fotoboek waarmee Soth naam verwierf, waarbij elk beeld een link heeft met het vorige. De bekende rivier loopt als een rode draad door deze reeks, die een metafoor is voor graag reizend verdwalen, en jongensavonturen ook.
  • Niagara (2006): over liefde, passie en dood. Precies de thema’s die ook in het echte leven onversneden aanwezig zijn bij de Niagara Falls, waar mooie huwelijksfoto’s worden gemaakt, maar waren evengoed velen zelf voor de dood kiezen, er zijn zelfs mensen wiens job het is de lijken uit het water te vissen. Geluk en rampspoed liggen er dicht bijeen.
  • Broken Manual (2010): het ‘broken’ refereert aan de breuk die Alec Soth maakt met de vorige reeksen, waarvan hij wegvlucht, en waarbij hij de stilte en het isolement opzoekt. Daarom fotografeert hij hiervoor allerlei kluizenaars. Hij was toen zelfs van zin zelf een grot te kopen, maar dat zag zijn vrouw niet zitten.
  • Songbook (2014): met deze reeks koos hij weer een andere richting, een positievere, meer naar buiten gericht. Ze gaat over de gemeenschap, precies het omgekeerde van de solitude die hij in Broken Manual nog opzocht.

Alec Soth is bekend voor zijn lyrische aanpak van de documentaire fotografie. Al vindt Soth zelf dat we dat ‘documentaire’ niet moeten overdrijven, het is volgens hem zelfs onwaar. Bijna alles is ‘opgezet spel’, zijn werk bevindt zich altijd op de grens tussen realiteit en fictie. Zelfs al lijkt wat je ziet helemaal echt, uit het Amerikaanse leven gegrepen, het blijft in de eerste plaats het werk van topfotograaf Alec Soth zelf.

Gathered Leaves van Alec Soth is een tentoonstelling van het Media Space / Science Museum in Londen, en is nu in het FOMU te bewonderen, nog tot 4 juni 2017.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

Beelden (c) Alec Soth


door