The World of Charles and Ray Eames in C-mine Genk

Pas geopend in C-mine Genk: The World of Charles and Ray Eames, over de twee Amerikaanse echtelieden die tot de belangrijkste designers van de 20ste eeuw behoren. Want ze hebben een blijvende stempel gedrukt op het designlandschap en worden daar wereldwijd voor erkend. Bij het grote publiek zijn ze bekend voor de in het oog springende kuipstoeltjes met opvallend onderstel, of voor hun ontwerpen in gebogen multiplex of glasvezel. Wie Eames denkt, denkt design, en omgekeerd.

The World of Charles and Ray Eames is een grote expositie waarin de carrières van Charles (1907-1978) en Ray (1912-1988) worden uitgelicht. En ze toont ook het werk van The Eames Office, een laboratorium voor design dat al vier decennia actief is en baanbrekend is op het vlak van architectuur, meubelontwerp, grafisch en productdesign, film, sculpturaal werk, fotografie en multimedia. De tentoonstelling werd gecreërd door de Londense Barbican Art Gallery en opende er in het najaar van 2015. Via een tussenstops  in Zweden en Portugal is de wereld van de Eameses nu te ontdekken in het Genkse C-mine.

De expo bestaat uit meer dan 300 objecten en projecten die door Charles en Ray Eames tijdens hun leven bedacht en geproduceerd werden. Daarnaast kan je er veel documentatie en artefacten zien die door de twee designers en The Eames Office verzameld werden. Ook de samenwerking met andere designers en kunstenaars in verschillende disciplines hebben een belangrijke plaats in de tentoonstelling. Via verschillende thema’s word je mee op sleeptouw genomen in het complexe en indrukwekkende verhaal van Charles en Ray Eames. The World of Charles & Ray Eames is een interessante mix van voorwerpen, foto’s, video’s, verhalen.

De oorspronkelijke tentoonstelling werd op maat van C-mine herwerkt. Hiervoor werden scenografen Jo Klaps en Patrick Reuvis aangetrokken. The World of Charles and Ray Eames wordt volgens de persdienst van C-mine ‘voor designliefhebbers de must see van 2017 en voor het grote publiek wordt het een interessante kennismaking met het bekendste designechtpaar van de twintigste eeuw’. Wat we gezien het grote belang van het designerduo gerust willen geloven. Want wie Eames denkt, denkt design, en omgekeerd.

The World of Charles and Ray Eames, nog tot 28 mei 2017 in C-mine Genk. De expo is – buiten enkele nocturnes – open van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur. Er is ook een randprogramma, met onder andere een lezing van kleinzoon Demetrios Eames op maandagavond 20 februari.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

Foto’s (c) Eames Office LLC & C-mine Genk  


door