Ikea PS 2017-collectie: 50 nieuwe ‘urban designs’

Het is weer zover: bij Ikea ligt de nieuwe PS2017-collectie in de winkels. Elke twee à drie jaar mogen een reeks designers zich extra uitleven, en wat inventievere oplossingen bedenken dan voor de meeste andere ontwerpen. Deze keer bedachten 17 urban designers zo’n 50 ontwerpen. Met als rode draad: voorwerpen creëren die passen bij een jonge, stedelijke levensstijl. Dus: makkelijk mee te nemen naar een volgende woonst, en makkelijk op te bergen ook, want we wonen almaar kleiner. Of zoals de perstekst het uitdrukt: ‘een urban collectie voor wie zich niet aan het standaard werk-eet-slaap-ritme houdt, of wie een nomadisch bestaan leidt.’

En is het wat geworden, is ze spraakmakend, die nieuwe collectie? Goh, zoals elke keer zitten er naast goeie vondsten, ook vele ontwerpen tussen die de tand des tijds niet zullen doorstaan. Die nadat de voorraad is uitverkocht in alle stilte zullen verdwijnen. Maar dat is inherent aan het concept van een wat gedurfdere collectie, wie hoger of verder probeert te springen, kan harder vallen. Maar als iets lukt, is de genoegdoening groter, dat ook.

We mogen dus content zijn als er enkele nieuwe producten van een zo’n hoog niveau zijn dat het publiek ze blijft kopen, ook lang nadat de luide promotie verstild is. Ontwerpen die na vele jaren er nog altijd staan, en gewild zijn, is dat niet de definitie van goed design? En ja, in de Ikea-cataloog vind je nog zulke voorwerpen terug. De sobere, mooie én erg goedkope Ikea PS2002-gieter bijvoorbeeld, al 15 jaar op de markt (0,99 euro!). Of de PS VÅGÖ, de bekende tuinzetel in kunststof, standaard in wit, en vaak ook in enkele modekleuren, zoals nu ook in licht- en donkerblauw. Het oudste ‘nog levende’ collectiestuk is allicht het gele PS-klokje waarin je ook wat spulletjes kan opbergen, uit 1995, dat is 22 jaar al.

Maar dat zijn de uitzonderingen, als er per PS-collectie enkele uitschieters zijn, dan is het een ‘normale editie’. Nu is dat ook zo. De PS2017 LED-lamp is misschien het ontwerp dat door zijn grote soberheid, functionaliteit én de uitgepuurde vorm het meest voorbestemd is om een wat langer leven te leiden. Maar er zitten ook leuke ideeën bij die ons doen nadenken, of gewoonweg doen glimlachen.
Zoals de stoere, oplaadbare en draagbare LED-lamp van Matali Crasset, geïnspireerd op treinlampen van lang geleden. Of de schommelstoel waar je met twee in kan, lekker gezellig op een moment dat we almaar meer met onszelf – en onze smartphone – bezig zijn. Goed gevonden ook: het kussen dat tegelijk ook een uitplooibare plaid is, voor ’s avonds in de sofa. Of nog: een demonteerbaar opbergmeubel zonder schroeven, een plantenpot met een waterreservoir zodat je makkelijk op reis kan, verhuisdozen die je nadien als wandmeubel kan gebruiken,
borden met hogere randen en een goeie grip om ook in de zetel liggend te kunnen eten, theelichthoudertjes die je doen nadenken over ‘energievraagstukken’ en zelfs oplospoeder om snel een drankje met probiotica te kunnen klaarmaken, daar in je urban flat.

De PS 2017-collectie is vanaf woensdag 8 februari 2017 te koop in de Belgische Ikeawarenhuizen. Wil je graag een overzicht van de hele collectie, tik op de Ikeawebsite dan ‘PS 2017’ in. 

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]


door