Beeldenorkaan van Wim Vandekeybus

Het heeft zijn tijd geduurd, maar eindelijk heeft ook Wim Vandekeybus en zijn compagnie Ultima Vez een boekwerk waarin je zijn danswereld zeer tactiel kunt herbeleven.

The Rage of Staging is een visuele en mentale trip langs het baanbrekende danstheater waar Vandekeybus al dertig jaar het patent op heeft. Intuïtieve actie koppelt hij in zijn contrastrijke voorstellingen steeds aan een ijzersterk concept. “Hij heeft zijn eigen methode om (…) diepe, existentiële driften bloot te leggen: gevaren die verder gaan dan zuiver fysieke bedreigingen maar ook op een existentieel niveau spelen”, aldus Pieter T’Jonck in de inleiding.

Vandekeybus wil de kijker beduusd achterlaten. Van What the Body does Not Remember en Mountains made of barking tot Sonic Boom of Talk to The Demon: het zweet en de viriele kracht van de performers spat bijna van de pagina’s. The Rage of Staging is een gewaagde totaalervaring met bijdragen van collega-kunstenaars, ongepubliceerde teksten, nota’s en scripts voor zijn producties en films. En vooral: vierhonderd beelden die Vandekeybus’ tour de force erg lijfelijk oproepen.

Wim Vandekeybus, The Rage of Staging, uitgeverij Lannoo, 60 euro.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]


door