Vlinderstoelen in de Carolus Borromeuskerk: stukje designhemel op aarde

Zopas leverde Fritz Hansen in de Antwerpse Sint-Carolus Borromeuskerk 400 Series 7-stoelen van Arne Jacobsen. Ze vervangen de klassieke kerkstoelen met een zitting in plastiek en een gleuf voor het misboek. Als je ze daar zit staan, vraag je je af waarom niet meer kerken kiezen voor sterk design. Want er is een verband natuurlijk: meubelstukken die de tand des tijds moeiteloos overleven, lang meegaan én comfortabel zijn in het gebruik, zijn van een bovenaardse schoonheid, overstijgen het alledaagse. Ze zijn een stukje hemel op aarde.

De aankoop van de toch wel iconische vlinderstoelen kadert in de renovatieplannen na de brand in de barokke kerk uit het begin van de 17de eeuw.  Het woord ‘barok’ komt trouwens van het Portugese ‘Barocca‘, wat staat voor ‘onregelmatig gevormde parel‘. Een beschrijving die helemaal past bij de Series 7-stoel die de Deense architect en ontwerper Arne Jacobsen in 1955 ontwierp. Opvallend: tussen de zuilen in de kerk hangen van hetzelfde model ook ‘swing chairs’ waarop je kan schommelen, en al brengt het je in hogere sferen, dat is op zijn minst vreemd in een kerk.

Momenteel zijn er nog meer vreemde interpretaties van Arne Jacobsens vlinderstoel te zien. Want nog tot 1 april loopt achterin de kerk de expo ‘7 cool architects’, die eerder ook al het Design museum Gent aandeed, waarbij 7 bekende architecten zoals de vorig jaar gestorven Zaha Hadid, Jean Nouvel en Snøhetta hun interpretatie van de Series 7 tonen. Deze exemplaren zijn unieke stukken die fabrikant Fritz Hansen niet in productie laat gaan. Te bezichtigen van maandag tot zaterdag van 10 tot 12.30 en van 14 tot 17 uur in de Sint-Carolus Borromeuskerk, Hendrik Conscienceplein 12, 2000 Antwerpen.

Update: ondertussen gooide de pastoor de hangende en gekleurde exemplaren de kerk uit, samen met de expo, lees meer hier. De gustibus et coloribus..

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

Foto’s (c) Toon Grobet

 

 


door