Ikea verrast met stadsfiets Sladda

Ikea verrast met de Sladda: een lichtgewicht aluminium stadsfiets waarop je allerlei accessoires als bagagedrager, fietstas of mand makkelijk kan vastklikken. Met opmerkelijke eigenschappen zoals een onderhoudsvrije rubberen ketting en 2 automatische versnellingen. De fiets is in alle Belgische Ikea’s te koop vanaf 1 februari.

Ikea is al jarenlang expert in stedelijke woningen en kleine interieurs, die trend merkten ze al heel vroeg op. En ook de nieuwe stedelijke mobiliteit schatten de Zweden goed in. Het wordt de komende jaren almaar moeilijker je nog met een auto te verplaatsen in de stad. Ook in eigen land wordt die evolutie zichtbaar, denk maar aan de plannen in Antwerpen, Gent en Leuven. Je verplaatsen van de ene plek naar de andere doe je binnen de stadsring vooral te voet, of met de fiets.

En dus ontwierp Ikea samen met Oskar Juhlin, Jan Puranen en Kristian Eke van designstudio Veryday deze Sladda, een lichte fiets waarmee je je makkelijk verplaatst in de stad, waardoor je de auto niet meer nodig hebt. Het gebruiksgemak stond bij het ontwerp centraal: zo kan je er allerlei accessoires als bagagerek, fietstassen en -manden en zelfs een karretje aan vastklikken. De fiets is ook onderhoudsvriendelijk: de rubberen ketting moet je nooit smeren, waardoor ook je kledij properder blijft, en ze gaat 15.000 kilometer mee. In de naaf zit ook een automatische 2-versnellingbak ingebouwd, dus een grote en een kleine versnelling, dat zou moeten volstaan in de stad. Verlichting en een schijfrem vooraan zit er standaard op. De achtervork is extra lang, waardoor je voeten niet meteen de tassen raken. De enige twijfel hebben we bij de terugraprem achteraan, dat moet je wat gewoon worden, en is helemaal niet populair in ons land.

Qua uitvoeringen doet Sladda wat aan een Ford T denken: hij is in alle kleuren verkrijgbaar, als het maar grijs is. En het is ook dezelfde fiets voor mannen en vrouwen, uniseks dus. Al kan je wél kiezen tussen een 26- of 28-inchmodel, waardoor jongeren vanaf 12 jaar ook al met een Sladda de stad kunnen induiken. De hoogte en stand van het stuur is verstelbaar trouwens.  De twee versies wegen respectievelijk 15 en 16 kilo, zonder de accessoires.

En neen, dit nieuwe Ikeaproduct moet je niét helemaal zelf monteren. Alleen stuur, trappers, reflectoren, zadel, wiel & spatbord vooraan en eventuele accessoires moet je er thuis opzetten. Al kan je daarvoor ook terecht in een van de servicepunten die Ikea binnenkort op haar site zet. Op het frame krijg je 25 jaar garantie, op de aandrijfriem 10 jaar.

De basisprijs van de Sladda is 769 euro, al krijgen Ikea Family-leden hem al voor 499 euro mee naar huis, en ook het eerste onderhoud is voor hen gratis. Opvallend wel: op de Nederlandse site staat deze nieuwe fiets voor respectievelijk 699 en 399 euro te koop. Omdat bij de noorderburen de concurrentie – of de prijsgevoeligheid – in dat segment groter is?

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]


door