De Noordzee: haar onmetelijke kracht mooi in beeld gebracht

De zee maakte altijd al indruk. Toen we klein waren, en er met vakantie gingen. Of op schoolreis. Maar ook nu nog, zovele jaren later, blijf je ernaar staren, met dezelfde kinderlijke verbazing. En met ontzag. Want de kracht die van zoveel water uitgaat, is van het strafste wat we op aarde kennen. Zowel in de positieve zin, wanneer we ervan genieten, als in de negatieve, wanneer het noodlot toeslaat.

Door het overweldigende, is de zee zo moeilijk in een tekst te vangen. Iets wat de nieuwe uitgave De Noordzee slim opvangt. De bekende Britse auteur James Attlee beschrijft in zijn interessant inleidend essay wel uitvoerig de vrolijke én donkere facetten, maar het straffe van dit boek zit vooral in de mix van vele foto’s (in zwart-wit en kleur, van grote fotografen als Harry Gruyaert, Jean Gaumy, Sebastião Salgado, Gustave Le Grey, Stephan Vanfleteren), enkele goedgekozen schilderijen en prachtige gedichten en songteksten (van bijvoorbeeld Charles Baudelaire, Herman de Coninck, Patrick Süskind, Jacques Brel, Bob Dylan, Hugo Claus en ook Salvatore Adamo). Waardoor we veel dichter komen bij het grootste, het moeilijk omschrijfbare, het nauwelijks vatbare van de zee. De toegevoegde kunst doet wat alleen kunst vermag: ze laat je aanvoelen waarover het écht gaat.

De Noordzee voegt nog twee dimensies toe: het boek gaat niet alleen over onze eigen kustlijn, maar toont ze over haar volledige lengte, van Noorwegen over Denemarken, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België tot in Frankrijk. En duikt het verleden in, want ook vroeger was er de grote aantrekkingskracht van de natuur, werden er oorlogen uitgevochten, vergingen er schepen, was er de passie én de angst voor zee. Waardoor je beseft: ze zal er altijd zijn, en altijd even genereus als hard.

De Noordzee, een boeiende uitgave op 240 pagina’s, 39,50 euro, bij Hannibal Publishing. Verschijnt wereldwijd in vier taalversies: Nederlands, Frans, Engels en Duits.
Foto’s © o.a. Stephan Vanfleteren & Hannibal Publishing


door