Hygge: word zo gelukkig als een Deen

hygge-00-cover-c-znorJaar na jaar blijkt uit onderzoek: de Denen zijn de gelukkigste mensen ter wereld. Nochtans zijn de winters er donker en koud. En de zon schijnt er ook niet zoals in het zuiden. Hoe komt het dan? Wat bezorgt die mensen zoveel geluk? Meik Wiking, hoofd van het Happiness Research Institute, onderzocht het en het antwoord luidt: Denen zijn vooral heel goed in.. hygge.

In het nieuwe boek Hygge, de Deense kunst van het leven legt Wiking uit wat het is, dat begrip, en wat Denen zoal doen om hyggelig te leven. Ze maken het vooral gezellig, komen samen, liefst met een beperkt aantal zielsverwanten. Ze houden van kaarsen ook, warme dekens, en kruipen graag in een speciaal comfortabel hoekje van het huis. Gezellig, dat is vooral ook rustig zijn, bij voorkeur met gsm uit. En als er gebabbeld wordt: écht jezelf zijn, zonder een pose aan te nemen, zonder poespas. Je hoeft  dan ook niet hoog op te lopen met wat je op het werk gepresteerd hebt, of met een nieuwe tas van een duur merk. Want nee, dat is helemaal niet hygge en leidt ook niet tot groot geluk.

Het boek bespreekt systematisch de zaken die zorgen voor dat gelukkige, gezellige gevoel. Zoals het belang van het juiste licht in huis, van bijvoorbeeld kaarsen, maar ook van de klassieke hangende en staande lampen. En het zaligmakende gevoel van met vrienden samen te zijn, lekker te eten en te drinken, in makkelijk zittende kledij liefst. Allemaal heel erg no-nonense ook, heel erg… ZNOR eigenlijk! Hygge, de Deense kunst van het leven geeft veel praktische tips om je eigen leven ook zo fijn te maken. Niet alleen over gezelligheid bij de kachel, met een warme thee in een interieur met veel hout, maar ook buiten, dichtbij de natuur. In het boek vind je ook hyggelige recepten, zoals met skipperlabkovs, een stoofpot die oorspronkelijk op schepen werd gemaakt. Of gestoofde varkenswangetjes met donker bier en aardappel-knolselderpuree. Of boller i karry, gehaksballetjes met currysaus. En natuurlijk ook met een recept voor lekkere gløgg ofte glühwein, bijna een must-drink in de donkere Deense decembermaand.

Is een boek over gelukkig worden dankzij eenvoudige tips wat zweverig? Misschien wel, maar goed, wat is er tegen wat meer gezelligheid? Daar profiteer je niet alleen rond kerstmis van, maar het hele jaar door. En zoals Meik Wiking schrijft,  ‘The best things in life are free’: kameraadschap, genieten van elkaar en van de natuur, fietsen, wat dankbaarheid, het mooie zien in alledaagse ervaringen. Dat laatste is misschien wel dé sleutel tot meer geluk: elke dag een kleine dosis hygge. Want als je dat een heel jaar volhoudt, dan word je vanzelf zo gelukkig als.. een Deen.

Hygge van Meik Wiking is in het Nederlands uitgegeven bij Bruna, is 288 pagina’s dik en ligt op je salontafel of onder de kerstboom voor net geen 20 euro. De oorspronkelijke The Little Book of Hygge werd eerder dit jaar uitgegeven bij Penguin Books.


door