Sabena-expo in Atomium: the sky was the limit

sabena-reizen-in-stijl-00-c-znorZopas opende de tentoonstelling ‘Sabena. Reizen in stijl‘, een terugblik op de 78- jarige geschiedenis van onze nationale luchtvaartmaatschappij. In het Atomium, een plek die van nature uitstekend past bij dit thema. Want Atomium én Sabena zijn – of waren voor die laatste – allebei sterke Belgische symbolen, die refereren aan vervlogen tijden. Die op een of andere manier ‘beter’ waren, rooskleuriger, denk maar aan de Expo 58 of aan de luxueuze vliegreizen, lang voor low cost de norm werd.

Sabena. Reizen in stijl‘, vat het goed samen: de vliegtuigmaatschappij – indertijd de derde oudste ter wereld! – heeft naast de pioniersjaren ook gouden tijden gekend, toen er niet met lage prijzen, maar met service geconcurreerd werd. Alle maatschappijen rekenden ongeveer evenveel aan, en probeerden passagiers zo goed mogelijk te soigneren. Ze hadden eigen agentschappen waar je volledige reizen kon boeken, zoals ‘Afrika in 30 dagen’. En ook op de grond en in de lucht werden vrouwen, mannen én kinderen in de watten gelegd. Want ze betaalden er rijkelijk voor. In deze haast vervlogen luxueuze vliegwereld geeft de expo een mooi inzicht, via maquettes, foto’s, affiches, kleine voorwerpen van aan boord, souvenirs en uniformen.

De tentoonstelling start met een kort historisch overzicht vanaf de start op 23 mei 1923 tot de het definitieve einde op 1 november 2001, vooral via originele modelvliegtuigen, die indertijd dienst deden in de verschillende Sabena-verkooppunten. Uiteraard zitten er de bekende, klassieke vliegtuigen tussen – genre Boeing en Douglas –  tussen, maar ook helikopters bijvoorbeeld, want Sabena baatte een netwerk van regionale vluchten uit, naar Brussel centrum bijvoorbeeld. En opmerkelijk ook: Sabena vloog ooit met toestellen waar je je auto kon inrijden, via de openklappende neus. Auto’s voorin, passagiers achterin.

Voor het tweede deel van de expo moet je een trap op, net als bij een vliegtuig. En ja, over het leven aan boord gaat het daar dan ook. Je ontdekt er de eerste vliegtuigstoelen, waaronder een in riet, zonder gordel en.. die niet aan de vloer was vastgemaakt. Ook interessant: de schetsen van designer Jules Wabbes, die ooit de opdracht kreeg het interieur van de vliegtuigen te herdenken. Mooi en heerlijk strak. En dat vliegen toen luxe was, en met veel service gepaard ging, voel je hier ook: het servies, de sigaretten – ja, er mocht gerookt worden tot de jaren 90 – en de speciale aandacht voor kinderen, waarbij airhostessen in de reclame zelfs werden voorgesteld als ‘moederfiguren’. Het kon allemaal, the sky was the limit toen.

Het laatste expodeel – of ‘deeltje’, want je bent er rap door – toont uniformen, zowel van stewards en stewardessen als van piloten én grondpersoneel. Wat opvalt is een pilotenuniform in tropisch beige, met korte broek. Voor binnenlandse vluchten in Congo. En wat ook opvalt, als je aandachtig toekijkt: piloten – die wel eens een verleden hadden bij de luchtmacht – mochten hun militaire decoraties aanbrengen op hun Sabenakostuum. Maar de mooiste tuniek is die voor airhostessen richting Tokyo destijds: een opvallende kimono, die ze droegen bij het verwelkomen en opstijgen. Ja, als je dat allemaal ziet, zou je ook nostalgisch worden, daar in het Atomium.

Sabena. Reizen in Stijl, nog tot 10 september 2017 in het Atomium, Atomiumlaan, 1020 Brussel.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]


door