‘Picasso. Sculptures’ voor het eerst in België

picasso-sculptures-bozar-c-znorSterke nieuwe expo in Bozar, met meer dan 80 beeldhouwwerken van Pablo Picasso. Het is de eerste keer dat ze in België tentoongesteld worden, ze waren daarvoor alleen nog maar in het Moma in New York en in het Musée Picasso Paris te zien, zij het in een andere opstelling. In Brussel  gaan de sculpturen in dialoog met schilderwerken van de kunstenaar, maar ook met andere voorwerpen die hem inspireerden, zoals etnische maskers. Die confrontatie maakt deze expo zo gevarieerd en zaal na zaal even boeiend.

Ook de beeldhouwwerken van Picasso zijn zeer divers, zowel qua vorm (van heel klein tot zeer groot) als qua gebruik van materialen en technieken. Picasso had wel een opleiding in de teken- en schilderkunst, maar was geen geschoolde beeldhouwer. Dus ging hij zelf op zoek, probeerde uit, gebruikte ook dagelijkse materialen als simpele nagels, vergieten, lepels en bakstenen. En hij ging ten rade bij kunstenaars en ambachtslui die wél de technieken onder de knie hadden.

Precies de zoektocht van de ‘ongeschoolde’ Picasso lijkt hem – samen met zijn geniale kunstenaarsgeest uiteraard – veel verder te hebben gebracht dan andere beeldhouwers uit zijn tijd. Hij experimenteert volop, houdt zich niet aan bestaande grenzen en leeft zich volop uit met nieuwe materialen. In de beelden merk je heel vaak ook het plezier dat hij beleefde bij het maken ervan, ze ogen vaak vrolijk, optimistisch. Je ziet ook duidelijk dat zijn schilderwerk – én zijn privécollectie – invloed had op zijn sculpturen, en omgekeerd. Hij schilderde ook op de beeldhouwwerken, alsof hij het niet kon laten.  Mooi om te zien allemaal.

Kortom: Picasso heeft in een discipline waarvoor hij niet opgeleid was – en waarmee hij ook minder bekend werd – in de 20ste eeuw bakens verzet, grenzen verlegd en een blijvende invloed gehad op wie na hem kwam. Hij was vooruitstrevend, en voor op zijn tijd. Zijn oeuvre – en zeker ook de werken in Bozar – doet nog altijd monden openvallen van verwondering. Eerst in New York en Parijs, nu ook in Brussel.

Picasso. Sculptures loopt nog tot 5 maart 2017 in BOZAR, Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel.

picasso-sculptures-bozar-10-c-znor

picasso-sculptures-bozar-08-c-znor picasso-sculptures-bozar-09-c-znor picasso-sculptures-bozar-07-c-znor picasso-sculptures-bozar-06-c-znor picasso-sculptures-bozar-05-c-znor picasso-sculptures-bozar-03-c-znor picasso-sculptures-bozar-04-c-znor picasso-sculptures-bozar-02-c-znor picasso-sculptures-bozar-01-c-znor


door