Coup de Ville: jonge kunstenaars op de rand van de doorbraak

coupdevilleVoor de derde keer vindt in Sint-Niklaas de triënnale Coup de Ville plaats. Een kunstenparcours dat zich door de stad slingert, georganiseerd  door Warp, met 35 kunstenaars uit binnen- en buitenland, op 20 verschillende locaties. Niet meteen veel grote namen, maar wél jong talent dat nog net niet te vinden is in musea of galerijen. 

Curator  Stef Van Bellingen, vergeleek zichzelf op de opening met een sherpa, maar dan van de kunsten: ‘Ik doe voor de kunst wat de drager doet voor de bergbeklimmer’.  Wijlen Jan Hoet heeft  nog samen met Van Bellingen in 2010 de eerste triënnale in goede banen geleid.  Als eerbetoon aan Hoet staat zijn levensgroot houten beeld, dat Frans Heirbaut van hem maakte, in het Warp-meeting point. Het kunstenplatform organiseert zijn activiteiten vanuit het huis van Jan Buytaert. Deze kunstenaar liet zijn herenhuis met grote tuin, zijn kunstwerken én zijn verzameling na aan Warp. Stef van Bellingen,  die al even gepassioneerd met kunst bezig is als Jan Hoet indertijd, weet jonge kunstenaars te spotten die op de rand van de doorbraak staan. Daarom is het zo interessant om naar Sint-Niklaas te trekken en te ontdekken wat buiten het bekende circuit valt.

Coup de Ville  doet wat zijn naam insinueert. Het bezet de stad. De kunstenaars geven eerder een artistieke acupunctuur, met meer dan 20 prikkels in straten en parken, op pleinen, op intiemere plaatsen bij bewoners thuis en in waardevolle, karakteristieke panden die elk, op hun beurt, het verhaal van deze stad vertellen. Het vertrekpunt bevindt zich in de thuisbasis van Warp, Apostelstraat 20. De plekken op het parcours waar de kunst in een ongewoon decor prikkelt, zijn heel bijzonder. Zoals het Landhuis en het historische Huis Muyle op de Grote Markt, de privétuin van Daniël Ost op het Onze-Lieve-Vrouwplein, de VTS-site, de Collegekerk, een drankwinkel in de Zamanstraat en een voormalig bankkantoor in de Kalkstraat.

Een paardenstal midden in de stad?

Zelfs inwoners van Sint-Niklaas zullen opkijken van de bijzondere locaties waarvan de deuren opengaan. Want wie verwacht nu een paardenstal midden in de Stationsstraat? Je ontdekt er een werk van Ella de Burca. In het oude koetshuis van het leegstaande pand loop je eerst door een verwaarloosde stadstuin en kom je zo in de paardenstal. Alle  rekwisieten en decorstukken zijn nog aanwezig. Enkel de protagonist, het paard, ontbreekt. Als je dan terug naar het huis loopt, zie je haar fotogrammen over dat paardentuig. Het typeert Coup de Ville, het is een van de vele werken die inspelen op de omgeving.

In het Landhuis op de Grote Markt – het eerste stenen huis van Sint-Niklaas – is bijzonder mooi werk te zien van Sanjeev Maharjan, die leeft en werkt in Kathmandu. Maharjan realiseert een ruimtelijke ingreep geïnspireerd op het traditionele gerecht ‘Samay Baji’ uit de plaatselijke Newaricultuur. Het is een heuse voedselberg die op een publieke plaats, na de ceremonie, wordt verdeeld. Op de tegelstructuur van klei en voedsel, zet men een koperen schaal met graankorrels. Sanjeev Maharjan verwerkt dit gegeven in een fotoreeks, waar hij gebruik maakt van zijn lichaam, dat monochroom beschilderd dient als een soort altaar.

Ook enkele bekende namen

Maar Coup De Ville werkt ook met enkele bekende namen als Dirk Zoete. Hij staat met zijn ‘mestmaquette’ eveneens in het Landhuis. Heel bijzonder is ook het werk van Sylvie De Meerleer. Elke zondag voert ze een performance uit, gebaseerd op een jeugdherinnering. Toen ze klein was maakte haar moeder met een vinger tekeningen op haar rug, en ze moest raden wat precies. Wie wil kan zo een ‘rugtekensessie’ boeken bij Sylvie, en het zelf ervaren.

Warp bestaat 10 jaar, wat het tijdens deze Coup de Ville in de verf wil zetten via een uitgebreid randprogramma, met onder meer workshops, lezingen, feestjes, optredens, een heuse ‘culture run’ en bijzondere gasten als Kamagurka. Je kan het parcours afleggen met de app Pieter Paul, die je gratis kan downloaden op je smartphone en tablet. Kunstgids ‘Pieter Paul’ geeft je meer informatie over  al de kunstwerken en kunstenaars via tekst, beeld en multimedia. Er is ook een menu Coup De Ville in restaurant Eigenwijs. Daar kan je lunchen, naar keus voor 20 euro of 40 euro.

Coup De Ville loopt nog tot en met 9 oktober op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10u tot 17u. Een kaartje kost 12 euro. Er is ook een cataloog, uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts, prijs 24,95 euro. 

Foto’s (c) Sylvie De Meerleer, Clare Benson, Buntu Fihla, Wim Wauman, App Pieter Paul

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]


door