De witte onrust van Klaartje Lambrechts

klaartje-lambrechts-06-c-znorIn de Antwerpse eyeLoco Gallery is fotografe Klaartje Lambrechts te gast met ‘ReWound‘, een solotentoonstelling waarin ze zachtheid bedrieglijk combineert met rauwe, pijnlijke emoties. Beschadiging gehuld in een spierwit jasje. 

‘De grootste bron van geluk is de bron van ongeluk te kennen.’ Het is een bekend citaat van Fjodor Dostojevski dat Klaartje Lambrechts als leidraad aanwendde voor haar nieuwe expo. Haar beelden ogen op het eerste gezicht teder, zoet én wit, zo sneeuwwit dat ze pijn aan de ogen doen. De zachte contouren van de verstilde figuren, vaak kinderen of adolescenten, ogen mild. Maar toch slaat de onrust langzaam toe. ‘Zorgvuldig uitgekerfde verbeeldingen wanneer het leven hapert en schokt’, zo luidt het in de aankondigingstekst. Substantiële herinneringen komen bovendrijven, ‘zijn wij de balans van onze schade en successen?’ De geïsoleerde, sculpturale figuren zijn uitgepuurd, met weloverwogen details en uiterste stilering. Terugkijkend in het verleden, wordt de controle gezocht.

De esthetiek contrasteert met het rauwe zeer. Aan de ene kant is er een geruststellende afstand tot de ‘schade’, anderzijds is ze juist een beklemtoning van de intensiteit.  Na haar onderzoek naar gender en het traditionele rollenpatroon, verkende ze de hindernissen die vrouwen moeten overwinnnen én hoe ze die een plek geven. Gezichten, lichaamsdelen of houdingen zomen in op dat verhaal van kwetsuren. “De serie gaat niet over genderverschillen”, zegt Lambrechts daarover in Knack Weekend. “Maar als 39-jarige denk ik de laatste tijd wel meer na over mijn eigen parcours en dat van anderen in mijn omgeving. Wat mij fascineert, is hoe aangrijpende ervaringen, en zelfs kwetsuren uit het verleden, mettertijd een bron van overlevingskracht en doorzettingsvermogen worden. Die dualiteit spreekt ook uit de beelden : de kwetsbaarheid van jonge meisjes en de verleiding om weg te kijken van onaangename gebeurtenissen, maar ook hun kracht op latere leeftijd.”

Klaartje Lambrechts (°1976) woont en werkt in Antwerpen. Zij studeerde als fotografe af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. In 2011 won ze de Weekend Knack Award en exposeerde sindsdien haar werk zowel in solo- als groepstentoonstellingen in Antwerpen, Knokke, Mechelen, Brussel, Watou, Den Haag, Milaan en Londen.

‘ReWound’, tot 9 oktober in eyeLoco Gallery, op 30/9 is er een nocturne van 18 tot 21 uur, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur, De Brouwersstraat 5, 2600 Antwerpen.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

 


door