Op huisbezoek bij de kunstenaar

ArtistsatHome1Zestien Belgische hedendaagse kunstenaars zetten voor journalist Thijs Demeulemeester en fotografe Diane Hendrikx de deuren van hun ateliers en woonruimte open. In Artists at Home/Work komt de voyeur in ons volop aan zijn trekken.

“Komt hun werk aan de keukentafel tot stand? Heerst er orde of chaos? En hoe weerspiegelt hun gevoel voor compositie zich in hun woning of werkruimte?”, zo vroeg Demeulemeester zich af. Binnenkijken kan onder meer bij Thomas Lerooy, Robert Devriendt, Koen Van den Broek, Sofie Muller, Honoré d’O, Arpaïs du Bois, Pieter Vermeersch, Mario de Brabandere of Guy Rombouts, terwijl Jan Fabre niet zijn huis toont maar zijn tot kunstenlaboratorium omgetoverde Troubleyn. “Hier stel ik mijn kunst voortdurend scherper. Het is een plek van conflict en creatie.”

Bij Guy Rombouts en Mario de Brabandere weet je niet waar eerst te kijken. Hun huizen barsten uit hun voegen, volgetast met diffuse spullen en ruw materiaal. Rombouts is bijvoorbeeld een manische ‘hoarder’. Alles wat hem voor de voeten komt, bezit potentiële bruikbaarheid voor zijn oeuvre. De Brabandere propt zijn rijhuisje aan de rand van Gent vol met (meestal geruilde) kunst van collega’s. Hij noemt het “een verzameling verwantschappen aan de muur”. En ook zijn atelier zit vol gevonden objecten. “Een clean atelier is niks voor mij.” Het contrast is groot met Robert Devriendt, die zijn kleine, minutieuze schilderijen fabriceert in een kaal, wit huisje te Brugge, terwijl Sofie Muller soelaas zoekt in de kapel met glasramen in haar Gentse woning in het Prinsenhof, waar ze oude meesters en eigen werk confronteert. Joris van de Moortel wordt dan weer voortgedreven door noisemuziek die drijft op energie en fysieke beleving. Artist at home/work is een integere én toch genadeloos intieme blik op het creatieproces van de kunstenaar.

Artists at home/work, Thijs Demeulemeester en Diane Hendrikx,  Luster, 320 blz., 49,50 euro.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

 

 

 

 

 

 

 

 

 


door