Logeren in een lodge of een lakehouse in… België

ZNOR Your Nature coverLogeren in een lodge of een lakehouse in.. België? In juni volgend jaar wordt deze momenteel wat absurde mogelijkheid werkelijkheid, in Péronnes, bij Doornik.  In dit groene stukje paradijs dat tot voor kort eigendom was van de familie de Ligne, bouwt Your Nature een luxe eco-resort.  Een beschermd natuurgebied als unieke locatie voor 193 exclusieve vakantiecottages met plaats voor 900 mensen.  Lijkt druk bevolkt, maar dat zou je niet mogen voelen. Want het domein is 280 hectare groot, of 560 voetbalvelden.  Er vallen zeven meren, meer dan 2500 geregistreerde bomen en meer dan 40 verschillende vogelsoorten te bewonderen.  Een magisch mooie plek die we zelf zijn gaan bezichtigen, een stukje ‘Canadese ongereptheid’ in België…

Your Nature bouwt er vier types energiezuinige, houten woningen, in harmonie met en geïnspireerd door de natuur.  Ze hebben allemaal een houtkachel of een open haard – euh, is dat wel zo ecologisch verantwoord? – en een terras met prachtig uitzicht over bossen en/of meren, zonder inkijk. Bij het bouwen wordt voortdurend gekeken naar hoe ze het ecosysteem in stand kunnen houden, met zoveel mogelijk respect voor de natuur.  De cottages worden bijvoorbeeld alleen geplaatst waar het bos dit toelaat.  De werken op het terrein houden rekening met de nestelperiodes van de diersoorten.  En er worden geen grote putten gegraven, maar de woningen worden op funderingspalen gebouwd, om de impact op de bodem zo klein mogelijk te houden.  Op twee dagen tijd wordt zo’n huis met vier mensen in elkaar gezet.  En dan duurt het nog twee weken eer het volledig ingericht is.

Het blijft natuurlijk wel een resort, maar het zou meer energie moeten genereren dan het verbruikt, dankzij zonnepanelen en windmolens.  Over het hele park wordt het regenwater gerecupereerd. Het vervoer in het park zal te voet, per fiets, elektrische golfkar of boot gebeuren: geen uitlaatgassen maar ritselende bladeren, kabbelende golfjes en zingende vogels.  Alle activiteiten, zoals zweefvliegen, fitnessen, zeilen, roeien, zwemmen, golfen, kamperen met de kinderen, paardrijden, kanoën, … zullen zo georganiseerd worden dat je maximaal van de natuur zal kunnen genieten, zonder een grote ecologische voetafdruk achter te laten.

Op deze authentieke plaats zal je je volledig kunnen onderdompelen in de natuur, maar ook kunnen genieten van het moderne comfort dat je gewend bent. Er zullen twee restaurants zijn, een lounge club, een bakkerij, een markthal met biologische en lokale producten en een delicatessenwinkel.  Er ook een wellness, met binnen- en buitenzwembad, sauna, thermaal bad en hamam.  Je zal er zelfs yogalessen kunnen volgen om volledig tot jezelf te kunnen komen. Het paradijs voorwaar!

Too good to be true?  Dat valt te bezien, want 100% ecologisch bestaat natuurlijk niet. Zo zullen de vele medewerkers én toeristen bijna allemaal met de auto komen, en moet nog blijken of het park inderdaad helemaal op zonne- en windenergie zal draaien. En hoe zal bijvoorbeeld het zwembad gezuiverd worden? Ook een ecologische manier, of toch gewoon met klassieke chloor? Maar goed, dit domein zal wel veel ecologischer functioneren dan een doordeweekse Centerparks, en de woningen die we konden bezoeken zagen er alvast prachtig uit, de combinatie van die twee troeven is al heel wat.

PRAKTISCH

In juni 2017 gaat het resort officieel open.

De Lodge is de kleinste en heeft een opvallend design in de vorm van een zeilboot.  De woning ligt aan het water.  Hier is hotelpersoneel beschikbaar voor extra service. De Leaf heeft 2 of 3 slaapkamers, 2 badkamers en een brede veranda met eigen steiger, een houten bootje en een open haard. De Leaf VIP is een luxe uitvoering van de Leaf cottage, heeft een eigen spa, een dubbel terras en een Zweeds buitenbad.  Het interieur werd ontworpen door Natuzzi.  Deze woning ligt in het hart van de bossen. Het Lakehouse is een duplexcottage met veel lichtinval en ligt aan de oevers van het meer.  Je hebt er je eigen steiger met bootje, sommige huizen delen een steiger. En nieuw in het aanbod: de TreeLoft, een soort grote boomhut op 3,50 meter hoogte, in het midden van het bos, met dakterras en al.

De huizen staan ’te koop’, al moet je er niet van uitgaan dat je er dan het volledige gebruiksrecht over krijgt. Integendeel, als eigenaar mag je er maar vier weken per jaar in logeren, tijdens de minder drukke periodes. Wie interesse heeft, bekijkt dit project beter als investering en vraagt zich best af of het kapitaal dat erin kruipt genoeg opbrengt gedurende de 20 jaar dat de organisatie je huis mag verhuren aan toeristen. En een goeie vraag is ook wat de waarde nog zal zijn van een woning na twintig jaar intensief gebruik. Voor meer info kan je mailen naar info@yournature.be of bellen naar het nummer 078 484 097.

[wzslider]

 


door