Nieuwe design- en architectuurbestemming: Vitra Schaudepot

Vitra Schaudepot 5v (c) VITRA ZNORZopas opende op de Vitra Campus in Weil am Rein een nieuw gebouw: het Schaudepot. Een uitbreiding van het Vitra Design Museum, waar de vaste stoelencollectie van Vitra een permanent onderdak krijgt. Die collectie bestaat uit meer dan 7.000 meubels, van historische stukken tot hedendaagse objecten, die tot voor kort niet voor het publiek toegankelijk waren. In wisselende opstellingen van telkens enkele honderden exemplaren is de verzameling nu te bezichtigen. Het museum biedt ook een blik op de archieven van het museum, de manier van conserveren en restaureren.

Het nieuwe gebouw is van de hand van de Zwitserse architecten Herzog & de Meuron, die ook het VitraHaus bouwden. Het staat naast onder meer de brandweerkazerne van Zaha Hadid, het paviljoen van Tadao Ando en de productiehal van Alvaro Siza en is een extra aanvulling op de al indrukwekkende lijst van architecten die op de campus mochten bouwen. Zo vind je als liefhebber op de Vitra Campus in Weil niet alleen een indrukwekkende verzameling designobjecten, maar stilaan ook een ruime ‘collectie’ even sterke gebouwen. Ideaal als doel voor een design- en architectuurreis. Of als boeiende halte op weg naar een verdere reisbestemming.

Voor wie de trip al wat wil voorbereiden, een greep uit de topdesigners daar in het SchaudepotAlvar Aalto, Ron Arad, Maarten Baas, Ronan en Erwan Bouroullec, Andrea Branzi, Marcel Breuer, Humberto en Fernando Campana, Achille Castiglioni, Luigi Colani, Charles en Ray Eames, Frank Gehry, Eileen Gray, Konstantin Grcic, Arne Jacobsen, Shiro Kuramata, Joris Laarman, Le Corbusier, Alessandro Mendini, Ludwig Mies van der Rohe, Minale Maeda, Jasper Morrison, George Nelson, Marc Newson, Isamu Noguchi, Verner Panton, Gaetano Pesce, Gio Ponti, Jean Prouvé, Tejo Remy, Eero Saarinen, Jerszy Seymour, Philippe Starck, Superstudio, Marcel Wanders, Hans J. Wegner, Tokujin Yoshioka. Nou.

Vitra Design Museum, Charles-Eames-Strasse 2, Weil am Rhein, Duitsland (niet ver van Bazel).

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]


door