Bennie: frisse designpop-up met 12 jonge talenten

Bennie 00 (c) ZNORNieuwe designpop-up in Gent: Bennie. Een initiatief van Elisabeth Impens, een studente interieurarchitectuur die na het behalen van haar bachelor zes maanden aan de slag ging bij David Chipperfield in Londen. En nu, in afwachting van de start van haar masterstudies, 12 jonge talenten selecteerde voor haar tijdelijke winkel in hartje Gent. Haar focus ligt er op de grotere stukken van jonge designers, genre tafels, stoelen, verlichting. Maar ze liet ook haar oog vallen op kleinere items zoals textiel, keramiek en lederen handtassen.

Rode draad doorheen de keuzes die ze maakte: het design en de productie zijn Belgisch (en vaak Gents), de producten stralen vakmanschap uit en zijn goed bedacht, wars van trends. En het is ‘jong’, wat slaat op de leeftijd van de ontwerpers vaak, maar zeker ook op vernieuwing, de zoektocht naar wat anders is.

Dit zijn de ontwerpers die Elisabeth Impens voor Bennie selecteerde:

Berentsen: label met betaalbare designmeubels, zoals de Ben en Bennie, leuke tafels in Belgisch beukenhout en met een oersterke, kleurrijke bovenlaag. Ben haal je in huis voor 350 euro, de kleine Bennie voor 250 euro. Een verrassend jong initiatief van de ervaren Mieke Berendsen.

Bultin:  een lampencollectie van broer & zus Glenn en Sylvie Buydaert . Eenvoudige, handgemaakte armaturen met een minimalistisch ontwerp. Met opvallende kleuren, waardoor de interieur-, lees- of bureaulamp een echte eyecatcher wordt.

Youri Cruypeninck: een meubelmaker die zijn werk kort en bondig omschrijft als: ’tafels, kasten, rekken, en eigenlijk alles dat uit hout kan gemaakt worden’. En bij Bennie gaat hij nog wat verder, daar toont hij ook zijn eerste creaties in beton.

Hilde Degryse
: maakt in haar keramiekatelier fijn en eenvoudig gebruikskeramiek, en lampen. Voor haar hedendaagse ontwerpen gebruikt ze eeuwenoude technieken, klei en porselein, handen en een schijf, hitte en vuur.

Dialect: de naam refereert aan de unieke ontwerptaal van ieder individu die aan een project werkt. Pierric Decoster, architect,  denkt graag na over het volledige designproces en zorgt ervoor dat elk object zijn plaats vindt binnen een groter ruimtelijk frame. Jonas Blondeel  is een man van actie, hij focust op materiaal en de technische aspecten. Hun beide creatieve ‘dialecten’ zijn essentieel voor het eindresultaat. Vorm en functie zijn altijd verbonden.

Jente Hendrickxtextiel- en kostuumontwerpster. Ze gebruikt haar uitgebreide kennis van technieken en materialen om de fragiliteit en tactiliteit in haar ontwerpen te benadrukken. Haar fascinatie voor lijnen in hun puurste vorm, zowel in hand- als machinaal geweven stoffen, uit zich in een unieke diepte in haar werk.

Huis Mortiereen project van Jonas Binon en Preben Van Der Straete. In hun gezamenlijk atelier en toonzaal in Gentbrugge, kan je terecht voor een kunstwerk dat bij je past, een meubel op maat of een maatmeubel.

Ykoon: dit jonge merk brengt verfijnde houtcreaties op de markt. Vorm, verhouding en functionaliteit komen samen in ontwerpen met een knipoog naar Scandinavisch design. Kwaliteitsvol hout wordt verwerkt tot duurzame producten, die met de hand zijn afgewerkt, met oog voor detail.

Zwei-Wegopgericht in Zürich, waar ontwerpster Griet Aesaert werkte als architect. Ze woonde naast een leerwinkel en ontdekte zo haar passie voor dit materiaal. Sinds een paar jaar maakt Griet zélf handtassen. De tassen zijn volledig ontworpen en samengesteld volgens de noden van elke klant, zodat iedereen een uniek stuk krijgt. In 2013 startte Griet haar eigen studio Troef in Gent, en ze werkt op dit moment aan een eigen collectie.

Naast deze negen frisse merken, toont Elisabeth Impens ook werk van illustratrice Flore Deman, textielontwerpster Karen Dumoulin en fotograaf Pieter Dumoulin.

Bennie is tot eind juli open van woensdag tot zaterdag, telkens van 10 tot 18 uur. Burgstraat 151, 9000 Gent.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]


door