Street art / today: overzicht 50 meest invloedrijke street artists

Street art today cover (c) ZNORIs street art een fenomeen van de laatste decennia? Als we Wikipedia mogen geloven wel, het zou ontstaan zijn in de jaren ’70. Dat is wat kort door de bocht: haast geen enkele kunstvorm is zo oud als deze. Volgens Bjørn Van Poucke en Elise Luong, de auteurs van het nieuwe boek ‘Street art / today‘ wordt er al 41.000 jaar in de openbare ruimte getekend en geschilderd, de oudste overblijfselen uit Sulawesi, Indonesië, dateren al van ca. 39.000 voor Christus. En ook andere culturen deden volop aan street art: de Oude Egyptenaren met hun hiërogliefen, schilderijen en beelden, en de Grieken en Romeinen natuurlijk. Met kunst die ook via interieurs het publiek bereikte, zoals in de Sixtijnse kapel, met werk van onder anderen Michelangelo, Botticelli en Rosselli.

Kortom: street art is van alle tijden. Al heeft de opkomst van het internet eind jaren ’80, begin jaren ’90 de bekendheid een stevige boost gegeven.  Vroeger moest je ter plaatse gaan om te zien wat de kunstenaar wilde vertellen, tegenwoordig kan iedereen ter wereld dat, vanachter de computer. De bekendste street artists bereiken nu een miljoenenpubliek. Alleen, hoe kan je op internet door het bos de bomen nog zien? Welke kunstenaars steken boven het maaiveld uit? Welke zijn de strafste street artists van het ogenblik, wereldwijd? Met die vraag gingen Bjørn Van Poucke en Elise Luong aan de slag. Ze maakten er geen academische studie van, maar met enkele concrete criteria in de hand creëerden ze een interessant overzicht. Hun maatstaven om te beoordelen wie in het boek mocht: consistente technische kwaliteit, invloed van hun werk op andere artiesten en populariteit op sociale media.

Via die criteria kwamen ze tot de 50 meest invloedrijke street artists van het moment, al zijn ze zich ervan bewust dat geen enkele lijst helemaal ‘juist’ is, en dat dit genre ook snel evolueert. Maar goed, als je het boek doorbladert, zie je echt sterk werk. En zelfs wie niet meteen valt voor street art, is verrast door de boeiende beelden en de kwaliteit van deze uitgave. Ze hebben hun job dus wel goed gedaan, de auteurs. Ze zetten meer dan alleen maar 50 artiesten op een rij, ze distilleerden ook 6 categorieën, met daarin werken met eenzelfde thema of stijl: abstract, surrealisme, naïeve kunst, figuratief, hyperrealisme en interventies in de stedelijke ruimte. Bij elke street artist vind je een beknopte bio, en per hoofdstuk komt minstens een van hen ook aan het woord, in een interview.

Onze mening: een mooi overzicht van de strafste street artists van deze tijd, boeiend voor liefhebbers én voor al wie wil kennismaken met deze levendige kunstvorm met eeuwenoude wortels. Aanrader.

Street art / today, door Bjørn Van Poucke en Elise Luong, in het Engels uitgegeven bij Lannoo en te koop voor 49,99 euro.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

 

 

 

 

 

 

 

 

 


door