Bike to the Future: allemaal de fiets op

Bike to the Future  logo (c) ZNORVolgens directeur Katrien Laporte wil het Gentse Designmuseum meer maatschappelijk relevante expo’s op poten zetten. Daarom zag ze de nieuwe tentoonstelling Bike tot the Future zo zitten. Want in grote steden is fietsen dé oplossing voor het mobiliteitsvraagstuk. En het zorgt ook voor een veel gezondere omgeving, iedereen beseft stilaan dat fossiele brandstoffen verstoken gewoonweg niet slim én ongezond is.  Dus ja: bikes zijn de future.

IMAG5878[1]De nieuwe expo op de benedenverdieping van het Designmuseum belicht drie fietsthema’s: de mobiliteit, het design en de communities die errond ontstaan. Voor dat eerste thema gingen ze de mosterd halen in grote fietsvriendelijke steden als Kopenhagen, Sevilla, Utrecht en Groningen.  Er speelt een interessante video en nog leuker misschien: allerlei goeie – en soms ook geflopte – ideeën zijn afgedrukt op een soort ‘afscheurfiches’ die je kan meenemen, om later thuis verder te exploreren. Met daarop bijvoorbeeld het verlichte Van Gogh-fietspad van Daan Roosegaarde, paden die automatisch ontdooien bij vriesweer, of verkeerslichten met sensoren, die fietsers snel doorlaten bij regenweer.  Het thema ‘mobility’ werkt ook met een tafel met meeneembare fiches. Over de coöperatieve Velofabrik bijvoorbeeld, waar ze fietsen assembleren zonder Taiwanese (zoals bij 90% van alle fietsen in België), maar vooral Europese onderdelen. Of ook op een fiche: een handleiding om met onderdelen van twee Ikea-krukjes een kinderfiets te maken.

IMAG5883[1]Maar om een koe een koe te noemen: het derde thema – design – steekt visueel met kop en schouders boven de twee andere uit. Logisch misschien wel: de geëtaleerde fietsen zijn veel groter & tastbaarder dan de fiches, en vaak heel erg mooi of verrassend. Zoals de Bamboo Bike van Ross Lovegrove, de M.A.S.S. SnowBike van Philippe Starck, de Gianluca Sada-vouwfiets met de grootte van een paraplu en zonder naaf of spaken . En ja, boven tal van ingenieuze en soms futuristische cargo-, bak-, sport-, stads- en elektrische fietsen, hangt ook een onvervalste Eddy Merckx, en er zijn fietsen te zien van Jaegher en Tobias Knockaert, want this is Belgium natuurlijk. Daarnaast worden ook hippe en innovatieve accessoires geshowd, zoals opvouwbare helmen, helmen met geïntegreerde led-verlichting, Hövding-hoofdairbags, knappe Hammerhead-navigatiesystemen en fietstrackingsystemen.

Kortom: deze Bike to the Future geeft je een mooi overzicht van wat een nog fiets in petto heeft:  het wordt meer en meer een hoogtechnologisch product, is vaak snel ook. Tegelijk geeft fietsen een vrij gevoel, in direct contact met de omgeving en de natuur. En nog iets: het design is soms zo knap, dat het ding een plaats vindt aan de muur, als was het een kunstwerk. Dat laatste is wat het meest bijblijft van deze frisse expo: hoe mooi een fiets kan zijn. Design is the Future.

De expo Bike to the Future is een samenwerking met de IMF Foundation en loopt nog tot 23 oktober 2016 in het Designmuseum Gent.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]


door