Floraliën: statische expo wordt dynamisch stadsfestival

Floraliën F is for Flower (c) ZNORAan de Gentse Floraliën kleefde een wat oubollig imago. Mooie bloemen en planten wel, maar wie wil nog een statische expo bezoeken, terwijl het leven off- en online bruist als nooit tevoren? Precies dàt hebben ze bij de Floraliën begrepen: het bloemenfestival duikt na zesentwintig jaar weer de stad in, met een mooi opgezet parcours, waarop veel te zien is, maar ook veel te beleven. Het doet ons wat denken aan het populaire Lichtfestival, maar dan met een floristische insteek natuurlijk. Zoals de organisatoren zelf zeggen: ‘Het wordt eerder een trendy stadsfestival dan een klassieke expo.’ 

Floraliën route (c) ZNORHet is de eerste keer dat de Floraliën zo uitgebreid de stad inpalmen. Gelukkig hebben de organisatoren aan de mobiliteit gedacht. Het startpunt van de route ligt aan het station Gent Sint-Pieters, wie van ver komt, doet dat dus best met de trein of eventueel de bus. Van aan het station loopt de route door het Kunstenkwartier: eerst naar de Bijloke-site, dan de Leopoldskazerne, het Sint-Pietersplein, het MSK, de Floraliënhal in het Citadelpark, de Plantentuin en zo weer naar het station. En al is het een wandelroute door de stad, 70% van al wat er te zien en te beleven valt, is overdekt en dus makkelijk te exploreren bij eender welk weer. De organisatie heeft het bloemenfestival trouwens erg grondig aangepakt. Zo komt er bijvoorbeeld een voetgangersbrug over de stadsring, en kan je overal naar binnen met een polsbandje, dat je zelfs kan opladen om nadien cashless spijs & drank mee te bestellen.

Dit zijn de vier grote sites, met telkens een specifiek thema:

  1. Bijloke, thema ‘East meets West’: staat in het teken van gastland Japan, met o.a. een bamboepromenade van Tom De Houwer, bloemsierkunst van floraal kunstenares Akane Teshigahara en een monumentale installatie van vader en dochter Daniël en Nele Ost. Op deze site bevindt zich ook Café Frascati, genoemd naar ‘Au Jardin de Frascati’ aan de Coupure, waar in 1809 de allereerste Floraliën doorgingen. Nu zaterdag 26 maart start er al een plant swap – zeg maar ruilbeurs – en later volgen nog botanical dinners en een green talks.
  2. Leopoldskazerne, thema ‘Bomen in de stad’: speelt in op de trend naar meer stedelijk groen, met bijvoorbeeld verticaal tuinieren, mobiele tuinen en groene gevels. Op het binnenplein van de kazerne komt werk van 15 florale kunstenaars, maar ook een mythologisch belevingsbos, een bomenhoroscoop én een labyrint van laurieren.
  3. Sint-Pietersplein, thema ‘Verleden en toekomst’: op het hoger gelegen Amandplein kan je verpozen in de Anna-cava-bar, uitkijkend op het Sint-Pietersplein en op een ‘zinneprikkelend’ overzicht van de sierteeltsector, met extra aandacht voor innovatieve technieken. Op het plein ook een paviljoen van de stad Gent, met daarin een maquette van een utopische groene stad. In de Sint-Pieterskerk hangt een van de topstukken, onder de koepel: een reusachtige bloemenluchter van Tomas De Bruyne in samenwerking met  Hitomi Gilliam en Natalia Zhizko. In de pandgangen van de Sint-Pietersabdij belichten de bloemencomposities de 7 hoofdzonden. Het binnenplein van ‘De wereld van Kina’ krijgt stadstuintjes en Velt vzw leert je er alles over eetbare bloemen en smultuinen. In de abdijtuin wandel je door de land-art installatie van Bob Verschueren.
  4. Citadelpark, thema: ‘Een feest voor alle zintuigen’: hier vind je inspiratietuinen, maar gaat het festival ook terug naar de roots, in de Floraliënhal, waar de nadruk ligt op het mooie van de planten zelf en de combinaties van kleuren. Ook het MSK – Museum voor Schone Kunsten – doet mee, onder de noemer ‘Flower Power’, met 4 kunstinstallaties. Een daarvan is het werk van Frederiek Van Paemel , die bloemenstillevens uit de MSK-collectie met échte bloemen nabouwt op een feestelijk aangeklede pronktafel.

Wat maakt deze Floraliën zo anders, en zo aantrekkelijk?
Bloemen en planten spelen natuurlijk weer de hoofdrol, dat doen ze al meer dan tweehonderd jaar. Maar de dynamiek van deze editie is groter dan ooit tevoren. Het wordt een echt stadsfestival in het hele Gentse Kunstenkwartier, een feestelijke en fleurige tiendaagse. Met niet alleen mooie standen van internationale en nationale exposanten, maar ook met aandacht voor hedendaagse topics zoals urban green, en met interactieve elementen op het hele parcours. Zo kan je via een app je eigen naam samenstellen met ‘bloemenletters’ en hem op een betonnen muur laten plaatsen, burgemeester Daniël Termont deed het al voor.  Ook aan de kinderen is gedacht, voor hen is er een speciaal doe-boek, met allerlei opdrachten voor onderweg. En over doen gesproken: je kan op vele plaatsen uitrusten, en de inwendige mens versterken in verschillende bars en Floraliënrestaurants. Ideaal om een hele dag op florale ontdekkingstocht te gaan binnenkort. Te beginnen met een rit naar Gent Sint-Pieters.

De Floraliën lopen van vrijdag 22 april tot en met zondag 1 mei 2016. prijzen van 1 euro voor -7-jarigen tot 35 euro voor volwassenen. De laatste dagen is een bezoek doorgaans 3 euro goedkoper. De NMBS en De Lijn bieden ook combitickets aan. Er zijn ook complete dagformules met ontbijt en/of lunch.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]


door