Woning van Wassenhove: slapen bij een brutalist

Woning van Wassenhove Juliaan Lampens 06 (c) Rik Vannevel ZNORVanaf 11 april 2016 kan het in Sint-Martens-Latem: slapen en leven in de Woning van Wassenhove, tussen 1972 en 1974 gebouwd naar een ontwerp van Juliaan Lampens (1926-2019). Dit gebouw is een van de meesterwerken van de Oost-Vlaamse architect, die na de expo van 58 zijn traditionele plannen liet voor wat ze waren en zich bekeerde tot het brutalisme: veel zichtbaar beton, zowel voor het exterieur als het interieur. En dat gecombineerd met vooral glas en hout.

De persoonlijke, brutalistische stijl van Juliaan Lampens is verwant met die van Le Corbusier en Mies van der Rohe, maar heeft ook overeenkomsten met de sobere puurheid van de  Scandinavische en Japanse architectuur. Geen toeval dat het werk van Lampens in 2014 nog volop aan bod kwam in het Japanse architectuurtijdschrift A+U. Maar ook bij ons werd de architect en professor aan het Gentse Sint-Lucasinstituut gewaardeerd, tijdens zijn leven nog. Zo was er in 1995 al een retrospectieve over hem in De Singel. Zijn belangrijkste werken zijn de eigen woning in Eke waarmee het allemaal begon (in beton, glas, baksteen en hout, haast zonder dragende binnenmuren, 1960), de kapel in Kerselare in beton en glas (en zelfs met een strak, betonnen altaar, 1966), de openbare bibliotheek in Eke (waar zijn archief huist, 1970) en de woning Vandenhoute-Kiebooms in Zingem (1967).

De Woning van Wassenhove – gebouwd voor vrijgezel en leraar Albert van Wassenhove – is een mooi voorbeeld van de persoonlijke en brutalistische stijl van Juliaan Lampens: overvloedig gebruik van massief beton voor buiten- en binnenkant, waar het hout zorgt voor een warm en contrasterend tegengewicht.  Net als in zijn eigen woning, ook hier een open plan living-concept, zonder aparte kamertjes, maar met een grote, open ruimte met daarin de verschillende functies. Opvallend is dat die functies vaak een eigen geometrische basisvorm meekrijgen: een driehoek voor de keuken, een cirkel voor de slaapruimte en een vierkant voor het bureau. Ook functioneel én mooi: het steeds wisselende spel van invallend licht, waarnaar je kan blijven kijken.

Dankzij de restauratie in 2015, kan je nu in de lente- en zomermaanden logeren in dit modernistische meesterwerk, de rest van het jaar staat het ter beschikking van kunstenaars, schrijvers en onderzoekers. Dit uitzonderlijke gastenverblijf  is vanaf 11 april 2016 te boeken via Airbnb, vanaf 500 euro per drie dagen, twee nachten, twee fietsen inbegrepen. Uitsluitend voor twee personen, want helaas voor wie al wilde plannen had: feestjes, fotoshoots en recepties niet toegelaten!

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]


door