ARK Shelter: studenten bedenken én verkopen strak buitenhuis

Ark Shelter 09 ZNORWe schreven al over het mooie én goedkope prefab vakantiehuisje ÁPH80 van het Spaanse architectenbureau Ábaton. En over de erg strakke, maar twintig keer duurdere Deense Vipp Shelter. En nu is er een fris initiatief van twee architectuurstudenten – één uit Gent en één uit Bratislava – met een hart voor de natuur. Zij bedachten én verkopen nu ARK Shelter, houten modules die een leven lang meegaan, wegens geen nood aan een fundering  overal kunnen geplaatst worden, én zo nodig herplaatst naar een nieuwe bestemming. Want aansluiten doe je via een simpel ‘plug & play’-systeem.

Het basisidee achter de shelters van de drie merken is hetzelfde: het concept werd op voorhand tot in de kleinste details uitgetekend, je bestelt het, het wordt in een werkplaats gebouwd en met een grote vrachtwagen geleverd, waar je maar wil. Bij Vipp is het basismateriaal staal, ze blijven hun roots trouw. Bij Ábaton gebruiken ze vooral hout & bekistingsplaten, en ook deze nieuwe ARK Shelter kiest resoluut voor hout, zowel voor de buiten- als de binnenkant. De keuze voor dit warme materiaal trekken ze door tot in de kleinste details: zelfs de bedieningsknoppen van de wc-spoelbak zijn van hout.

Bij ARK Shelter focussen ze niet alleen op strak én warm, maar vooral ook op het contact met de natuur. Zo staat het bed desgewenst aan een raam van 3 x 3 meter, zodat je ’s ochtends – of na de siësta – de luiken kan opendraaien en volop genieten van het landschap. Er is ook een uitklapbaar terras, toegankelijk via harmonicadeuren die buiten naar binnen halen, en de grens tussen die twee helemaal doen vervagen. Wat perfect aansluit bij de kern van het concept: een echte shelter, een ‘schuiloord’ creëren, waar je je kan afzonderen van het hectische leven van alledag. Alleen, of met wie je liefhebt. Maar ze zijn flexibel: het moet niet per se dienen om in te wonen en slapen. Een ARK Shelter kan ook dienst doen als thuiskantoor of extra ruimte in de tuin, met alleen een keuken en een lange tafel bijvoorbeeld, om vrienden aan te ontvangen.

Michiel De Backer (24), laatstejaarsstudent Sint-Lucas Gent over het project: “We zijn met twee oprichters: mijn Slovaakse vennoot Martin Mikocvcak (22) die in Bratislava studeert en ikzelf. We hebben elkaar vorig jaar leren kennen, toen Martin via het Erasmusprogramma in mijn studiejaar was beland. Het klikte meteen. We zijn samen op het idee gekomen om een soort verplaatsbare woning te ontwerpen. Dat hebben we dan in enkele maanden helemaal uitgewerkt: plannen, snedes, organisatie, prijs.  We zijn ermee naar buitengekomen op een evenement, en vonden meteen een investeerder die volledig in ons concept geloofde. Daarna zijn we snel écht van start gegaan: we hebben een team van houtbewerkers samengesteld en enkele maanden later was ons eerste prototype klaar. Ondertussen staat er een kijkwoning in Jabbeke en hebben we ons gamma uitgebreid met kantoorunits en koffiebars. We ontwerpen en bouwen alles zelf, er is dus veel mogelijk. Het ontwerp kan volledig naar de wens van de klant ingedeeld worden.”

Wie zo’n shelter wil, heeft twee mogelijkheden. Ofwel start je met een basismodule van 3 x 3 x 3 meter en voeg je er telkens stukken van 1 lopende meter aan toe, tot maximaal 8 meter extra. Ofwel kies je meteen voor een all inclusive and totally furnished ARK Shelter exclusive van 3 x 3 x 9,2 meter. Daar zit dan echt alles in: een bed op maat, een passende tafel met stoelen, verlichtingsarmaturen, keuken, badkamer, regenwatertank, zelfs de bijbehorende handdoeken liggen voor je klaar. Net als in de Vipp Shelter, maar dan voor 55.000 euro al. Een kleine kantoorunit van 3 x 4 meter grondoppervlakte heb je al voor 19.000 euro.

Vanaf september 2017 is het mogelijk zelf eens te verblijven in deze ARK Shelter, dankzij het nieuwe initiatief Slow cabins.

   

 


door