Designmerk Vitra verkoopt nu ook tv’s

Samsung Serif Vitra 14 ZNORPersconferentie bij Vitra Belgium deze week. Want de fabrikant van designmeubels en fijne woonaccessoires verkoopt nu ook televisies. Van Samsung. High-end tv’s wel, de Zuid-Koreaanse gigant gaf daartoe zowat carte blanche aan de Franse gebroeders Ronan en Erwan Bouroullec, ook designers van een reeks Vitra-meubels zoals de Alcove Highback Sofa, de Vegetal en Belleville Chair.

Erwan Bouroullec over de samenwerking met Samsung: “We hebben eerst wat getwijfeld vooraleer deze opdracht te aanvaarden, want hoe groot zou onze vrijheid zijn bij het ontwerpen van een televisietoestel in samenwerking met zo’n groot bedrijf? Wel, de realiteit overtrof onze verwachtingen. Er zijn twee Zuid-Koreanen bij ons in het atelier langsgekomen, waaronder hoofddesigner Kong, en ze hebben vrij kort uitgelegd wat ze zochten en wat de technische vereisten waren. En waren dan weer weg, zonder nog vaak terug te keren, we kregen een enorme vrijheid. Wat heerlijk is bij het ontwerpen van een tv-toestel. Want de meeste apparaten zijn haast klonen van elkaar, bijna allemaal zijn ze nogal mannelijk van design, strak, met een zwarte rand.”

De nieuwe Samsung-tv die in België alleen via een 15-tal Vitrawinkels wordt verdeeld, ziet er inderdaad écht anders uit. De randen zijn niet weggewerkt maar net duidelijk aanwezig, ze vormen een soort kader waarbinnen het beeld speelt, het heeft iets van een theaterscène. De nieuwe interface – ook het werk van de broers- sluit daar zelfs bij aan: wanneer je zenders zoekt of het keuzemenu opent, schuift een soort virtueel gordijn voor de rest van het beeld. Daardoor verdwijnt bijvoorbeeld een reclameblok naar de wazige achtergrond, zodat het niet meer stoort.

Als je het toestel van de zijkant bekijkt zie je een hoofdletter I: breed onderaan, zodat je de tv zonder extra steun op een kast of boekenplank kan zetten. En ook breed bovenaan, zodat het een mini opbergplank wordt, handig om je afstandsbediening op te leggen, of – wie weet – de nieuwe favoriete plek van de kat. In dat laatste geval is de versie mét poten de stabielste, want ja, die zitten er ook bij en kan je onderaan in het toestel schroeven. Zo wordt het een echt meubel, dat je makkelijk van de ene kamer naar de andere kan verhuizen. En als het een meubel is, dan past het ook in de Vitra-showroom natuurlijk.

Bij Samsung – waarvan de naam zeer discreet op de tv is aangebracht – spreken ze voor dit hoog gepositioneerde toestel van ‘Mini‘, ‘Medium‘ en ‘Large‘ en niet van 24, 32 of 40 inch, want dat klinkt te technisch. Ze willen immers vooral een ’tv-meubel’ in de markt zetten, dat mooi is om naar te kijken, maar ook zacht voor de ogen, en nimmer visueel storend. Deze tv doet trouwens veel meer dan alleen zenders tonen: je kan er ook apps mee activeren die je via de wifi-verbinding meteen naar bijvoorbeeld Netflix of Youtube voeren, er is een bluetoothverbinding om je muziek mee te laten horen, de mogelijkheid om je foto’s te tonen, enzovoort. En dat met zowat de scherpste schermen die Samsung momenteel in huis heeft. Zelfs aan het design van de achterkant hebben de Bouroullecs veel aandacht besteed: alle kabels en verbindingen zitten verstopt achter een magnetisch, wegneembaar en sober paneel. Zodat dit toestel niet misstaat naast eender welk designmeubel, van Vitra of een ander respectabel merk.

De Serif TV – genoemd naar de ‘schreef’letter I – krijg je mee naar huis voor 699, 999 of 1499 euro, volgens het formaat. Voor de service achteraf – die hopelijk niet te vaak nodig is – staat Samsung in. Het toestel is er naar keus krijgen in zéér donkerblauw (haast zwart), helder wit of bordeauxrood.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

 


door