I Heart Girl: vrouwen zoals ze zijn

I heart girl 01 (c) Jessica YatrofskyMorgenavond 11 februari opent de nieuwe expo ‘I Heart Girl’ – of ‘I <3 Girl’ – van de New Yorkse fotografe en filmmaakster Jessica Yatrofsky, in WATT. Het is niet de eerste keer dat Yatrofsky in Gent exposeert. Ze deed het drie jaar geleden ook al met ‘I Heart Boys‘, een serie uit 2010 met portretten van jonge mannen, gefotografeerd in hun eigen appartement in vooral Manhattan East Village en Lower East Side. Vijf jaar later, in 2015, kwam ze met het vervolg daarop, een reeks met vrouwenportretten, die ze nu tentoonstelt in Gent.

In I Heart Girls fotografeerde Yatrofsky meer dan honderd vrouwen. Eerst vriendinnen, later ook vrouwen die door de vriendinnen naar haar werden doorverwezen. Ze gaat daarbij op zoek naar het antwoord op de vraag wat schoonheid is, en gender. Ze toont de vrouwen zoals ze in het gewone leven zijn, met een grote naturel, echt en authentiek, ver weg van onrealistische stereotypen. Je kijkt niet naar modellen zoals we die zo vaak zien, maar naar erg verschillende lichamen, soms gekleed, soms volledig naakt, die keuze mochten ze zelf maken. Al doet dat er niet zo toe: de sterkte zit in hun lichaamstaal, hun blik, en de rust die ze uitstralen. Hoe divers ze ook zijn, ze zijn allemaal helemaal zichzelf. En dat is mooi.

De expo I Heart Girl loopt van donderdagavond 11 februari tot zondag 10 april 2016, telkens ’s namiddags van donderdag tot zondag, in het Gentse WATT. Er verscheen ook een boek met dezelfde titel, bij PowerHouse Books. 

Foto’s (c) Jessica Yatrofsky

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

 


door