Gent Xtra Bold: de Arteveldestad goed gevat in letters

Gent Xtra Bold cover ZNORDit mooie boek is al even uit, en kwam dankzij de uitreiking van de Henry van de Velde labels 2015 weer onder de aandacht. Gent Xtra Bold – van de Antwerpse illustratrice Sanny Winters (°1975) – vat de hoogtepunten van de stad treffend samen, in 100 prenten. Met levende en alweer vertrokken bekende Gentenaars als Luc De Vos, Herman Brusselmans of Romain De Coninck. Met monumenten en belangrijke gebouwen als de Boekentoren, het Gravensteen, het Zwembad Van Eyck of de Vooruit. Met iconen als de cuberdons, de Tierentynmosterd, de Buffalo’s en de Floraliën. Of met opvallende details en plekken als de draak op het belfort, de Mokabon, de Rechtvaardige Rechters of het Graffitistraatje.

De letters van het alfabet zijn telkens de grafische kapstokken, die Sanny Winters vakkundig verwerkt in elke prent. Op enkele korte bijdragen na staan geen teksten in dit boek, want dat typeert de ontwerpster ook: ze laat het liefst de illustraties zélf spreken, zonder uitleg, zonder woorden. Ze zijn vaak erg kleurrijk, en zeer sober & netjes ook. Sterk werk, wat ook de jury van de Henry Van de Velde-awards en -labels opviel, ze won niet voor niets zowel een erkenning als beloftevol Jong Talent (2004) als een Henry Vandevelde-label voor het soortgelijke boek Belgium Xtra Bold (2014).

Gent Xtra Bold, Sanny Winters, 29,99 euro, bij Lannoo. Op de beelden hieronder herkent u Luc De Vos, Herman Brusselmans, Muriëlle Scherre (la fille d’O), Kevin De Bruyne, de Flemish Foodies, John Massis, Pascale Platel, Romain De Coninck, Evi Van Acker, Helmut Lotti en de Buffalo’s.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

 

 

 


door