Help, de krokusvakantie is er!

ZNOR tegen verveling coverVoor mensen met jonge kinderen staat vakantie niet altijd synoniem voor rust en lekker niets doen.  Integendeel.  Als het weer meezit, laat je ze al es erg lang buiten spelen, alhoewel dat begin februari ook nog kan tegenvallen.  Maar er is nu een fijne oplossing voor winderige regendagen als deze: Het Grote Receptenboek tegen Verveling van Martena Duss.  Een wapenarsenaal vol tips om je kroost te entertainen, en ze in te wijden in het plezier van dingen maken.  Dat is namelijk wat Martena het liefste doet: dingen maken, met haar blote handen.

Na de geboorte van haar neefje en haar eigen dochter Harper, besloot ze dat het tijd was geworden om haar ideeën door te geven en begon ze aan het manuscript.  Ondertussen is het een echt boek geworden, met 168 pagina’s vol bonte tekeningen en vette letters.  Lichtjes maar gezellig chaotisch ontwerpt Martena een wereld vol zelfgemaakte objecten, huisgemaakte lekkernijen en kleine weetjes.  Wat dacht je van een vikingschip?  Geheime onzichtbare inkt?  Tips en trucs om je fiets te versieren of op te smukken?  Je eigen lippenstift?  Een tipi bouwen?  Een komkommervis maken?  Zelf ananasplanten kweken?  Zaadbommetjes prepareren?  Je eigen droomdag ontwerpen aan de hand van een kijkkast?

Zelf gingen we eerst aan de slag met rietjes, waarmee we bouwsels in elkaar staken.  Topidee en even geniaal als eenvoudig.  Ongekende ontwerpen sierden dagenlang onze living.  Daarna verzamelden we wc-rollen: daar maakten we uiltjes van.  Met een jongeman van 3,5 jaar kwam dat er op neer dat vooral mama met de stiften in de weer mocht zijn, terwijl meneer kleuter dicteerde welke kleuren ze moest gebruiken, hum.  Wat meer succes had was een wolk bouwen.  Toegegeven, het vraagt wat handigheid om het papier-maché op de ballonnen aan te brengen.  En het geduld van de kleine koter werd op de proef gesteld, want de lijm moest ook drogen natuurlijk.  Maar het blazen van de ballonnen kon op enthousiasme rekenen en het roeren in de behangerslijm vond zoonlief erg entertainend op de één of andere manier.  Het resultaat hangt nu in zijn kamer en het mag er zijn.  En als je het een beetje hebt gehad met al die tips, kan je het boek ook gewoon gebruiken om bladeren en bloemen in te drogen die je meebrengt vanop wandelingen in natuurdomeinen en bossen. Ideeën genoeg!

Maar kinderen hebben afwisseling nodig natuurlijk.  Gelukkig is er deze vakantie meer te doen dan alleen maar knutselen.  Zo kan je deze week naar het Jeugdfilmfestival in Antwerpen, Brugge, Gent en Kortrijk of het Animafestival in Brussel, voor wat indoorplezier.  Liefhebbers van toneel, circus en dans halen hun hart op op het Krokusfestival in Hasselt, Spinrag in Kortrijk en Cirque Composé in Leuven.  En tijdens Krokuskriebels zetten meer dan 140 musea hun kinderaanbod op het hoogste schavotje.

Het Grote Receptenboek tegen Verveling – Van Pasgehtti tot Stippenlift, door Martena Duss, 168 blz, 24,99 euro, uitgegeven bij Manteau

[wzslider]

 


door