Paul Verhaert, Materialise en Made winnen Henry van de Velde Awards 2015

Vanavond worden in BOZAR voor de 22ste keer de Henry van de Velde Awards 2015 uitgereikt. Het is Vlaanderens belangrijkste bekroning voor designers en designbedrijven. Met de awards worden ze beloond voor de uitzonderlijke kwaliteit van hun oeuvre, en aangemoedigd om op dezelfde weg verder te gaan. De drie awards – in de categorieën ‘loobaan’, ‘bedrijf’ en ‘jong talent’ – zijn elk goed voor een geldprijs van 5.000 euro plus een zilveren trofee ontworpen door Rembrandt Jordan.

Dit zijn de drie winnaars:

1. Henry van de Velde Award voor Loopbaan: Paul Verhaert

Paul VerhaertPaul Verhaert studeerde aan de Design Academy Eindhoven en richtte in 1969 ‘Verhaert Company‘ op. Hij was een servicedesigner pur sang, die voor andere bedrijven meer dan 500 innovatieve producten en services bedacht, tot in de ruimtevaartsector toe.

De jury over Paul Verhaert: “Hij is een icoon, had 160 mensen in dienst en pionierde in engineering in veel verschillende domeinen. Hij heeft zeer markante projecten neergezet en was innovation researcher lang voor iemand anders dat was. Opvallend is dat hij nooit uitsluitend met esthetica bezig is geweest, maar altijd koppig naar de meest vernieuwende oplossing zocht. Hij ligt aan de basis van zoveel technische ontwikkelingen: in de ruimtevaart, maar bijvoorbeeld ook in de meubelsector. Hij is de uitvinder van de mechanismen achter de relaxzetel zoals die nu nog altijd bestaat. Niemand in België heeft ooit zijn niveau gehaald en toch bleef hij altijd op de achtergrond. Het is tijd dat hij uit de schaduw treedt. Het bedrijf Verhaert kreeg in 2002 een Henry van de Velde Award voor Bedrijf. Toch staat de jury erop om deze Henry van de Velde Award voor Loopbaan aan Paul op te dragen, vanwege zijn persoonlijke inzet in onderwijs- en industriële instellingen.”

2. Henry van de Velde Award voor Bedrijf: Materialise

MaterialiseAl 25 jaar geleden richtte Wilfried Vancraen Materilise op, nu is het een internationale topspeler in 3D-printing, software om die printers te bedienen én onderzoek ervan in de biomedische sector.

De jury over Materialise: “3D-printen werd lange tijd enkel gebruikt voor het maken van prototypes in bijvoorbeeld de autowereld, maar Materialise uit Leuven was een van de eersten om de techniek breder in te zetten. Het bedrijf heeft de wereld én de designers een tool gegeven om via 3D-printen objecten vorm te geven, te realiseren en te gebruiken. En om het dus als een volwaardige productietechniek te zien. Niet alleen aan professionelen geven ze de mogelijkheden om zeer specifieke onderdelen aan te leveren, maar ook aan het grote publiek dat zélf kan experimenteren. Hun .MGX by Materialise collectie van lampen is een hands-on manier om het potentieel van de techniek te bewijzen en hun iMaterialise-website van 2009 een van de vroegste mogelijkheden om als consument zélf aan het ontwerpen en produceren te gaan. Materialise is geen klassieke fabrikant maar een platform, dat de eigen knowhow zo breed en hedendaags mogelijk inzet. Kortom: Materialise combineert industrie met innovatie maar ook met emotie en poëzie. En dat allemaal op internationaal topniveau. Daar mogen Vlaanderen en België fier op zijn.”

3. Henry van de Velde Award voor Jong Talent: Made

MadeHet team van de Antwerpse design- en innovatiestudio Made bestaat uit 12 design thinkers & researchers die de wereld door de ogen van de eindgebruiker zien, en ze bedenken oplossingen die naadloos op hun behoeften inspelen. Hun doel: een hogere levenskwaliteit voor de gebruikers, en omzetgroei bij hun klanten.

De jury over Made: “Dat Made een dergelijk grote diversiteit aandurft is erg positief. Bovendien denken ze internationaal en hebben ze op korte termijn een uiterst professionele geloofwaardigheid opgebouwd ten dienste van de industrie. Made is het bewijs dat de mix van talentvolle service- en productdesigners wel degelijk toelaat een duurzame carrière op te bouwen in Vlaanderen. We kijken uit naar wat het volgende decennium voor Made brengt. Onze verwachtingen zijn hooggespannen.” 

Tijdens de Henry van de Velde reikt OVAM ook twee ‘OVAM Ecodesign Awards PRO’ uit:

OVAM Ecodesign Award PRO ’15 Product op de markt: Buggybooker

De Buggybooker is een verhuurservice van buggy’s in de stad. De dienst zorgt ervoor dat ook gezinnen met kleine kinderen kunnen kiezen voor reizen met het openbaar vervoer, omdat ze hun buggy ter plekke kunnen huren. De buggy zelf is een ontwerp van Boonen Design Studio voor Buggybooker. Deze award is goed voor een geldprijs van 4.000 euro.

OVAM Ecodesign Award PRO ’15 Product in ontwikkeling: Rubbish 2.0

Rubbish 2.0 is een parketvloer gemaakt van restmaterialen. Nobel Flooring, het vroegere Houtambacht Vloeren, ging op zoek naar een oplossing voor de restplanken die bij de productie ontstaan. Ze zagen die op maat, schuren de bestaande afwerking weg, en in een pers met houtlijm op waterbasis worden de planken verlijmd tot balken. Deze balken worden een kwartslag gedraaid en opnieuw verzaagd tot dunne toplagen. De toplagen die een heel typisch lijnenspel geven, worden dan op multiplex gelijmd en tot een duurzame vloer herwerkt. Deze award  is goed voor 2.000 euro.

Van 14 januari tot en met 20 maart 2016 loopt een gratis expo over de Henry van de Velde Awards & Labels, in de Foyers van BOZAR. Iedere bezoeker krijgt een gratis catalogus en kan mee de Henry van de Velde Award van het Publiek 2015 bepalen, te kiezen uit de 19 tentoongestelde producten en diensten die eerder al een Henry van de Velde Label 2015 kregen. Onze vijf favorieten vindt u hier.

 

 

 

 

 

 

 


door