Trend: afzuigkap wordt design lichtarmatuur

Novy Mood verticaal ZNORWat is ‘afzuigen’ volgens Van Dale, als het gaat over vochtige lucht? Simpel: ‘door zuigen wegnemen’. Wel, dé trend op Batibouw straks: afzuigkappen die géén vocht wegnemen, maar het gewoon weer de ruimte insturen. Ontdaan van vet en geur, dat wel. En nog een trend: dampkappen die op design lichtarmaturen lijken, en die functie ook vervullen. Ze verlichten de kookplaten, maar ook veel meer dan dat. Sommige zorgen tegelijk voor licht op het plafond, of laten naar keus functioneel helderwit licht schijnen, of een zachte en warmere variant, als sfeerschepper.

Hoe de ontwerpers daartoe komen? Wel, de grens tussen woonkamer en keuken vervaagt, die ruimtes lopen tegenwoordig vaak in elkaar over. Dan is het logisch dat ze ook visueel meer en meer op elkaar gaan gelijken. Mooi ontworpen dampkappen met de looks van een hedendaags lichtarmatuur passen  in die evolutie. En wat ook helpt: er zitten steeds meer gesofisticeerde ventilatiesystemen in onze huizen. Die voeren te vochtige lucht sowieso af, en recupereren grotendeels de warmte. Waarom ze dan nog zomaar naar buiten blazen met een klassieke afzuigkap?

De recuperatiekappen hebben nog een voordeel: doordat ze minder hard moeten blazen, verbruiken ze minder, en zijn ze stiller ook. Geen nadelen dan? Toch wel. Want niet geschikt voor woningen zonder straf ventilatiesysteem. En bij vele modellen verdien je de hogere aankoopprijs nooit terug met wat je bespaart op energiekosten. Al spaar je er wel het milieu mee, dat is ook veel waard uiteraard.

Bij Novy stellen ze twee nieuwe modellen voor. De Mood is een ontwerp van designer David Pas, hij toonde al een prototype op Biënnale Interieur 2014, op Batibouw 2016 presenteren ze de definitieve versie. Dit hangmodel heeft een fijne en sobere lijn, de lichtintensiteit van de LED-strips kan variëren van functioneel helderwit tot warm wit en er is zelfs een soft on/off-toets om de verlichting op een zachte manier aan en uit te schakelen.  Het toestel is behoorlijk stil ook: afhankelijk van de stand produceert het 36 tot 52 dB(A).  Er is ook de nieuwe Cloud, een plafondmodel van maar 7,9 cm hoog, en met maximaal 59 dB(A).

De prijzen voor deze strak en slim ontworpen dampkappen zijn niet van de poes: 2499 euro voor de Mood en 2599 euro voor de Cloud. Wie het idee wel genegen is, maar minder diep in de portemonnee kan of wil tasten, kan ook bij bijvoorbeeld Ikea terecht. Hun Läckerbit hang je al voor 399 euro aan het plafond. Al is die natuurlijk niet zo strak en stil (tot 76 dB(A)) als de twee nieuwe Novy’s. Ook vreemd: het recirculatietoestel van de Zweden heeft twee halogeenlampen om de kookplaat mee te verlichten, terwijl ze in hun winkels alleen nog maar LED-lampen verkopen, omwille van het milieu. Het zou ons niet verbazen mocht deze dampkap binnenkort een opvolger krijgen. We’ll keep you posted.

Ikea Läckerbit ZNOR
Ikea Läckerbit
Novy Cloud ZNOR
Novy Cloud
Novy Mood ZNOR
Novy Mood

 


door