Skid Row: de achterzijde van Los Angeles

SKidROW2Acht jaar lang – met tussenpozen – werkte de Amsterdamse fotografe Désirée van Hoek aan haar Skid Row-project. Van 2007 tot 2015 dompelde ze zich regelmatig onder in de  straatarme buurt in Los Angeles waar zo’n 15.000 (voormalige) daklozen wonen. Onlangs presenteerde ze haar gelijknamige fotoboek bij de opening van een solo-expositie in de WUHO-galerie in Hollywood. Het boek is sinds kort ook verkrijgbaar in de Lage Landen.

Skid Row, gelegen in het hart van Downtown LA, bestaat al ruim honderd jaar. Maar vooral de laatste maanden staat de buurt weer volop in de belangstelling. In maart ontstond er wereldwijde ophef na een filmpje waarop te zien was hoe de politie bewoner Charlie Keunang schijnbaar zonder aanleiding doodschoot. Onlangs kondigde burgemeester Eric Garcetti van Los Angeles aan honderd miljoen dollar vrij te maken om de dakloosheid in wijken als Skid Row aan te pakken. En ook de recente ‘gentrification’ van de buurt zorgde voor een stroom aan krantenartikelen.

In haar boek laat voormalig modefotografe Van Hoek het menselijke gezicht van Skid Row zien. Door middel van portretten van de bewoners, maar ook door in te zoomen op hun bezittingen en kleding, en de gebouwen en structuren die hun leefomgeving vormen. Zo ontstaat een toch enigszins bijgestuurd beeld van een rauwe buurt, waar de schoonheid soms tussen het vuil en de straatkieren schuilt. Van Hoek: ‘Hun aanwezigheid riep tegenstrijdige reacties bij me op. Enerzijds was ik getroffen door de ellende die ik zag, anderzijds voelde ik me ook soms onveilig. Maar ik merkte dat ik me door mijn angst niet wilde laten weerhouden om de confrontatie met deze mensen aan te gaan.’

Désirée van Hoek (Roosendaal, 1966) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en de Koninklijke Academie in Den Haag. Ze begon haar carrière als modefotograaf, voor zowel (internationale) kranten en tijdschriften, als ontwerpers als Saskia van Drimmelen, Aziz Bekkaoui en Goran Pejkoski.

Skid Row verscheen bij IDEA Books na een crowdfundingscampagne, 104 pagina’s, kleur, 28 x 36 cm, 39,50 euro. Te koop bij Copyright Gent en Antwerpen.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]


door