Good News from Belgium: fijne designpop-up

Good News from Belgium logo ZNOREerder dit jaar schreven we over de goed bedachte notebooks van Housemartin, een idee van de Gentse ontwerper Kris Demey. En kijk, vandaag opent de man samen met 8 andere vormgevers een pop-up, in zijn geboortestad Waregem. Het zijn 9 gelijkgestemden, want allemaal focussen ze op eigentijds, kwaliteitsvol en betaalbaar design. Die niet-te-dure-mooie-hebbedingen zijn een ideaal gamma voor een eindejaarswinkel vlakbij de plaatselijke kerstmarkt. De naam van dit frisse initiatief: Good News from Belgium. Omdat ons land de laatste tijd niet zo positief in het nieuws kwam, en hun mooi klein gerief daar misschien wat positiefs kan tegenoverstellen. Hieronder stellen we de 9 ontwerpers en merken aan u voor. Lieve Blancquaert is meter van dit ‘verse collectief’ en zal de vrouwen en mannen af en toe een hart onder de riem komen steken daar.

Elisabeth Leenknegt
Elisabeth Leenknegt noemt zichzelf edelsmid, designer en glaskunstenaar in hart en nieren, ze werd geboren in een familie van gepassioneerde glaskunstenaars. Op haar beurt maakt en ontwerpt Elisabeth juwelen van handgesmeed zilver en mondgeblazen glas. Ze ontwerpt voor het label Elisa Lee en het meer exclusieve Elisabeth Leenknegt-label. In de pop-up wordt een selectie uit beide lijnen verkocht.

De Beste Kamer
Bij de inrichting van hun eigen huis, kwam het jonge koppel Tom en Elien telkens bij hetzelfde probleem uit: originele én betaalbare meubelen vinden. Weg van de grote ketens, maar geen budget voor de grote designhuizen. Dus gingen ze zelf op zoek. Hun zoektocht leidde tot een eigen woonwinkel met webshop in Kortrijk. Je vindt er meubelen, decoratie en verlichting van Scandinavische labels, maar ook jong Belgisch talent. De Waregemse pop-up wordt aangekleed met een selectie klein meubilair en woondecoratie van eigen bodem.

Fil Dada
Fil Dada staat bekend om zijn zelf ontworpen, handgemaakte, producten. Maatwerk van begin tot eind, en passend bij elke leeftijd. De ambachtelijke manier van werken maakt het mogelijk om samen met de klant unieke geschenkartikelen te creëren, met een persoonlijke toets en los van de hedendaagse massaproductie. De Franse naam verwijst naar de liefde om stof en garen te verwerken tot verrassende creaties.

Fou de Feu

De Belgische keramiekstudio Fou de Feu is het levenswerk van keramiste Veerle Van Overloop. Ze herdenkt klassieke objecten en schenkt ze een nieuwe persoonlijkheid. Vaak zijn het gebruiksvoorwerpen, soms vormelijk knappe interieurstukken. Altijd puur en eerlijk, meteen ook de hele Fou de Feu-filosofie: klei wordt keramiek, en wordt opnieuw klei, in een eindeloze reeks (weder)geboortes. Geen afval, geen overbelasting voor de aarde. Fou de Feu spreekt zelden in kleuren, altijd in contrasten, ritmes en onuitgesproken functies, maar steeds in een tijdloze vormentaal.

Housemartin

Grafisch vormgever Kris Demey is al eeuwen werkzaam in de literaire wereld, en maakte al meer dan 700 boekencovers. Zijn liefde voor papier, typografie en textuur vind je ook terug in zijn huismerk Housemartin, dat focust op het ontwerp en de duurzame productie van notaboekjes, werkschriften, typografische postkaarten en andere papieren dragers. De personaliseerbare notebooks “Personalife” werden al opgemerkt in de pers, en zijn een leuk eindejaarsgeschenk.

Jan Leenknegt

Als kind werkte Jan vaak met zijn vader Michiel Leenknegt in het atelier. Zo werd ontwerpen en uitvoeren van glassculpturen een vaste waarde in zijn leven. Die vanzelfsprekendheid resulteert in een eigenzinnig en authentiek oeuvre.

Kloé

Kloé is het label van bezielster Chloé Matthieu, met sjaals, haarbanden, beanies en andere wintergoodies. Tijdloos, duurzaam en handgemaakt, steeds met  baby-alpaca-wol als grondstof. In de Good News-pop-up zullen de topstukken uit de Kloé-collectie aangeboden worden.

La Femme Garniture
La Femme Garniture oftewel Sabine Van Acker, combineert kleur, geometrie en textuur tot wollen sjaals, plaids en interieurobjecten. Onder haar elegante en hartelijke stijl — met subtiele verwijzingen naar vintage en verleden — voel je ook een getraind grafisch oog.

Luminello
De originele en innovatieve Belgische verlichtingcollecties van Luminello worden rigoureus ontworpen door Sven Algoet. De handgemaakte lampen worden met liefde voor het ambacht in Italië afgewerkt, met de hoogwaardige materialen koper, messing en glas als hoofdingrediënten. De duurzame Luminello-creaties verlichten bijvoorbeeld het atelier van fotografe Lieve Blancquaert, restaurant Publiek van sterrenchef Olly De Ceulenaere, en restaurant Revue in Gent.

Good News from Belgium vind je in Het Pand in Waregem, vlakbij de markt en de ijspiste. Open van 11 tot 18 uur.

Elisabeth Leenknegt
Elisabeth Leenknegt
De Beste Kamer
De Beste Kamer
Fil Dada
Fil Dada
Fou de Feu
Fou de Feu
Housemartin
Housemartin
Jan Leenknegt
Jan Leenknegt
Kloé
Kloé
La Femme Garniture
La Femme Garniture
Luminello
Luminello

 

 


door