Museumnacht in Gent: gratis naar binnen in 9 musea + 1 expo

Museumnacht december 2015 ZNORHet is een fijne traditie, de Gentse Museumnacht, waarbij iedereen gratis de musea binnen mag, van zes uur tot één uur ’s nachts. Even traditiegetrouw zorgt dat voor een wachtrij hier en daar, en dat zal dit jaar – met nog altijd terreurdreigingsniveau 3  in het land – niet anders zijn. Tip voor wie naar Gent afzakt: laat handtas of ruszak thuis, want daarmee geraak je niet binnen.

En wat is er in de 9 musea te zien? Hieronder het programma, met links naar de musea. En met een extra dit jaar, want vanavond opent ook de nieuwe expo ‘Ugly Belgian Houses’ bij WATT.

Downton Abbey en late night tea in de SINT-PIETERSABDIJ
Schoon volk in de Sint-Pietersabdij: Hugh Grant, Keira Knightley, Emma Thompson en Colin Firth zijn slechts enkele namen van de kostuumfilmsterren die in de tentoonstelling History@TheMovies schitteren. Maar er is meer. Voor de gelegenheid wordt de rode loper uitgerold voor een marathonvertoning van Downton Abbey. Verwacht je dus aan een oergezellige Engelse avond inclusief een heerlijk verrassende late night tea.

> Sint-Pietersplein 9

 Museumnacht in DE WERELD VAN KINA
Stichter Leo Michel Thiery mag dan al lang dood zijn, zijn museum is nog springlevend. Tromgeluiden brengen met hun ritme enkele collectiestukken tot leven, een eigen versie van ‘Nacht in het museum’. Een geschikt moment voor een selfie met een rare snuiter.

 > Sint-Pietersplein 14

 Nacht van de vedetten in het HUIS VAN ALIJN
Het ronken van derny’s, de geur van Algipan, het krakende ovaal en de schreeuw van de winnaar: ’t is koers! Met de expo De Zesdaagse laat het Huis van Alijn de hoogdagen van het Belgische baanwielrennen herleven. Het leven van kampioenen, legendes, kleine helden en grote koersen. Binnen de expo.  Buiten het winterterras met bier, schlagers en een wedstrijdje surplacen. Wie blijft balanceren en het gat niet dichtrijdt, wordt de vedette van de nacht… Smeer je kuiten in en zorg dat je in vorm bent!

>  Kraanlei 65 

Design Derby in het DESIGN MUSEUM GENT
In het Gent-kleurt-oranje-jaar mag een bezoekje aan Design museum Gent niet ontbreken. Ga er tijdens de Museumnacht de sfeer opsnuiven van de vriendschappelijke wedstrijd tussen België en Nederland. Beide landen gaan een spannende confrontatie aan en tonen hun beste ontwerpen uit de voorbije 200 jaar. Ontdek opvallende overeenkomsten en verrassende verschillen tussen de twee buurlanden en beslis zelf wie deze ‘design derby’ wint. Test je taal- en designkennis in het Groot Design Dictee, laat je inspireren door de vele Belgisch-Nederlandse clichés en ontwerp je eigen flesopener. Honger? Kies tussen een Vlaamse klassieker of Hollandse kost.

> Jan Breydelstraat 5

 Tussen oude meesters & jong talent in MSK
Waar liggen de raaklijnen tussen heden en verleden, tussen ik en de medemens? Hedendaagse kunstenaars werken in het MSK rond die grijze zone. Daarnaast ontdek je fascinerende portretten, landschappen en stillevens uit de 17de eeuw, de ‘Gouden Eeuw’ van de Nederlandse schilderkunst. Hoe is deze collectie ontstaan? En is alles wat het lijkt? Nu in een nieuwe opstelling, met ongezien werk én met de curiositeiten die model stonden voor de kunstenaars.

> Fernand Scribedreef 1 

 Karaoke, koekhappen en spijkerpoepen in STAM
Met een expo over de tijd dat de Belgen inwoners waren van hetzelfde koninkrijk als de Nederlanders, gaat het STAM tijdens de Museumnacht volledig de Nederlandse toer op. Haal de Hollander in je naar boven in onze karaoke van het Nederlandstalige lied en ga er ‘koekhappen’ en ‘spijkerpoepen’. Om 22 uur doen we een recordpoging: ‘Zoveel Mogelijk Nederlanders Tegelijk In Het Museum’.

> Godshuizenlaan 2 – 9000 Gent

Tekenen in S.M.A.K.
Met ‘Drawing | The Bottom Line’ toont S.M.A.K. werk van 53 internationale kunstenaars als staalkaart van wat tekenen binnen de actuele kunst betekent. Verschillende dimensies komen aan bod: van abstract tot figuratief, van snelle schetsen tot trage, van miniscule tot grootschalige projecten. ‘Goudengidsen’ staan deze nacht paraat om op al je vragen te antwoorden. Kom zeker langs, want zelfs zonder potlood en papier kan je er een doodle tekenen in de lucht.

 > Jan Hoetplein 2

Schaamte in het MUSEUM Dr. GUISLAIN
Ontdek tijdens museumnacht de vele vormen van schaamte en hoe kunstenaars deze alomtegenwoordige emotie in beeld brengen. Objecten, kunst en fotografie tonen schaamte als een maatschappelijk en persoonlijk fenomeen. Van taboe tot verlegenheid, van preutsheid tot gêne, van blozen tot ‘guilty pleasures’. Wie zijn schaamte wil overwinnen, kan zich ongegeneerd en in elk genre uitleven op het vrij podium: kijk en word bekeken.

 > Jozef Guislainstraat 43 

Museumnacht in het MIAT: Amai email!
Wie vandaag ‘email’ zegt, denkt in de eerste plaats aan het email reclamebord, een gegeerd object voor retroliefhebbers en verzamelaars. Maar email was een eeuw geleden niet weg te denken uit het dagelijks leven. Op café, in de keuken, bij de dokter … overal vond je email terug. De expo ‘Amai email’ verrast door een gigantische wand met meer dan honderd reclameborden. Speciaal voor Museumnacht gaat het MIAT op zoek naar de klank van email. Percussionisten leven zich uit op emaillen potten en pannen. Ritmische beats galmen door het museum.

> Minnemeers 9 

+ Expo ‘Ugly Belgian Houses’ bij WATT
Nog niet voldaan? Dan is vanavond er ook nog de opening van de expo ‘Ugly Belgian Houses’ bij Watt, een ex-fabrieksgebouw waar een jaar lang wordt gepop-upt door allerlei merken en ondernemers. De expo toont werk uit het gelijknamige boek van Hannes Coudenys, die bekend werd via zijn al even gelijknamige blog. Maar nu zijn de foto’s in het echt te zien, vandaag tot 1 uur’s nachts, en nadien nog tot 31 januari 2016.

>  Nieuwe Wandeling 62


door