Textielontwerpster Ilse Acke: ‘Ik krijg niet graag carte blanche’

Hét hoogtepunt van de Week van de Smaak was ongetwijfeld Tafel24, waarbij 24 gasten met een voorliefde voor lekker eten aanschoven aan een speciaal gebouwde tafel. Daarop serveerden ze elkaar gerechten die ze meebrachten, gezeten op 24 verschillende designstoelen. Op tafel allerlei verschillende stukken servies en toebehoren, ontworpen door een hele reeks designers van hier. Een daarvan was Ilse Acke.  Hieronder het gesprek dat Louise De Brabandere met haar had. 

In het kleurrijke atelier van Ilse Acke staan drie authentieke weefgetouwen. Met een brede glimlach kijkt ze naar de strak gespannen draden op de machine, terwijl ze vertelt hoe ze weefster werd. “In een vorig leven was ik grafisch vormgever, ik zat dagenlang achter de computer aan opdrachten te werken waarbij er nooit tijd noch geld was om écht creatief te zijn.” Haar computergestuurde leven staat in schril contrast met wat de ontwerpster vandaag doet. Ilse Acke zei haar job vaarwel, ging aan het KASK in Gent mode en textiel studeren, en ontdekte daar het weefgetouw. “De mogelijkheden met weven zijn eindeloos. Er bestaan honderden verschillende bindingen die elk een ander motief maken.” Ilse blijft daarbij zichzelf voortdurend heruitvinden en zoekt naar vernieuwing, niet enkel aan het weefgetouw maar ook in de materialen waarmee ze werkt. “Momenteel ben ik helemaal in de ban van het kleuren van wol, wat weer tot een heel ander eindproduct zal leiden. Zo probeer ik telkens het verschil te maken.”

Acke werkt uitsluitend op maat. “Ik krijg eigenlijk niet graag carte blanche. Het liefst werk ik binnen een beperkt kader zodat ik alle uithoeken ervan kan gaan ontdekken, dan ben ik op mijn creatiefst.” In een handgeweven sjaal van Ilse kruipen gemakkelijk veertig tot vijftig werkuren. Beginnen doet ze met het bepalen van een kleurencombinatie en een basispatroon, de creatieve invulling gebeurt dan aan de machine.  Met een project rond wegwerpplacemats wil ze de mensen laten nadenken over de wegwerpcultuur. Met gerecycleerd materiaal maakte de ontwerpster placemats die volledig afbreekbaar zijn. Door de handgeweven structuur van wit linnen trok ze banden versnipperd krantenpapier. “Bijna alle verkochte placemats hangen nu gewoon op in het interieur. Mensen kregen het blijkbaar toch niet over hun hart om ze weg te gooien”, lacht Ilse.

Dit gesprek verscheen in Kwintessens, het magazine van Design Vlaanderen. Ontwerpen van Ilse Acke zijn momenteel te zien in de tentoonstelling Konijn met pruimen, in de Design Vlaanderen Galerie. Die expo is gratis en loopt nog tot 30 januari 2016. Foto’s Hannes Vandenbroucke.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]


door