Keramiste Roos Van de Velde: het onzichtbare zichtbaar maken

Hét hoogtepunt van de Week van de Smaak was ongetwijfeld Tafel24, waarbij 24 gasten met een voorliefde voor lekker eten aanschoven aan een speciaal gebouwde tafel. Daarop serveerden ze elkaar gerechten die ze meebrachten, gezeten op 24 verschillende designstoelen. Op tafel allerlei verschillende stukken servies en toebehoren, ontworpen door een hele reeks designers van hier. Een daarvan was Roos Van de Velde.  Hieronder het gesprek dat Louise De Brabandere met haar had. 

Stap de leef- en werkruimte van Roos Van de Velde binnen en een serene rust daalt over je neer. De ontwerpster creëerde op een boogscheut van Mechelen haar eigen unieke universum waarin natuurlijke en doorleefde materialen met een ziel, die als een rode draad doorheen haar werk en leven lopen, centraal staan. Een collectie Japanse verfborstels, een oude tekentafel, werkbanken in robuust hout en de objecten in keramiek van Roos fungeren als verlengstuk van haar persoonlijkheid en geven de ruimte haar eigen unieke karakter.

Van jongs af aan schept Roos Van de Velde haar eigen wereld en werkt ze naar haar grote droom toe: in een huis wonen waarin ze werkelijk alles zelf gemaakt heeft. Vandaag ontwerpt Roos gebruiksvoorwerpen waarmee ze een ode aan het alledaagse brengt. “Wanneer je bewuster en sensitiever wordt voor de dingen die je omringen, ga je anders leven. Je gaat op een andere manier aan tafel of op een andere, meer sensibele manier thee drinken”, vertelt de ontwerpster.

Roos Van de Velde alleen als keramiste typeren zou echter afbreuk doen aan haar spirituele en artistieke ziel. Ze hanteert een intuïtieve manier van werken en volgt een bijzonder ontwerpproces. Zo leidt gevoelsmatig tekenen of schilderen, waarbij ze op dat moment niet bewust met vormen bezig is achteraf, soms pas jaren later tot een concreet ontwerp. Heel organisch ontstaat zo een bord, schaal of theepot, maar ook verlichting en andere gebruiksvoorwerpen. “Het is gewoon naar buiten brengen wat binnenin zit, het onzichtbare zichtbaar maken.”

Dit gesprek verscheen in Kwintessens, het magazine van Design Vlaanderen. Ontwerpen van Roos Van de Velde zijn momenteel te zien in de tentoonstelling Konijn met pruimen, in de Design Vlaanderen Galerie. Die expo is gratis en loopt nog tot 30 januari 2016. Foto’s Hannes Vandenbroucke.

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]


door