Messenmaker Antoine Van Loocke: afval als grondstof

Hét hoogtepunt van de Week van de Smaak was ongetwijfeld Tafel24, waarbij 24 gasten met een voorliefde voor lekker eten aanschoven aan een speciaal gebouwde tafel. Daarop serveerden ze elkaar gerechten die ze meebrachten, gezeten op 24 verschillende designstoelen. Op tafel allerlei verschillende stukken servies en toebehoren, ontworpen door een hele reeks designers van hier. Een daarvan was Antoine Van Loocke.  Hieronder het gesprek dat Louise De Brabandere met hem had. 

Antoine Van Loocke is van kindsbeen af gefascineerd door messen. “Ik was een échte jongen”, grinnikt de vakman die voor de grootste chefs van het land unieke messen creëert uit wat hij zelf afval noemt. In zijn beginjaren werkte hij met damaststaal, een zeer milieubelastend materiaal, maar tien jaar geleden gooide hij het roer om en werd recyclage zijn stokpaardje. Zo worden verroeste lemmeten die hij op de rommelmarkt vindt in ere hersteld en voorzien van een natuurlijk heft. Voor dat laatste gebruikt Antoine vaak zeldzaam recuperatiemateriaal, zoals schuimkoraal of muskusoshoorn, dat hij vindt of krijgt. Antoine houdt van imperfectie, de grondstofkeuze voor zijn laatste project hoeft dan ook niet te verbazen: ‘vurt hout’. Het behelst een procedé van tien jaar, waarbij hij acht jaar lang wortelhout ongecontroleerd liet rotten, om het vervolgens twee jaar lang te laten drogen en het uiteindelijk via een hoogtechnologisch proces te stabiliseren en zo ‘keukenproof’ te maken. Door ambachtelijke vaardigheden te combineren met hightech processen zet Antoine een uniek product in de markt waarvoor men van ver naar zijn atelier afzakt.

Als autodidact deed hij er vijftien jaar over om zijn techniek te perfectioneren, vandaag haalt hij vooral veel voldoening uit het overdragen van zijn kennis aan de nieuwe generatie. “Ik zet hen op weg met de basistechnieken, de bedoeling is niet dat ze mij kopiëren, maar dat ze met hetgeen ze leren hun eigen ding doen. Zo had ik een stagiaire die oor-stretchers maakt en een andere die zich in deurknoppen specialiseerde.” Voor de Week van de Smaak betrok de ambachtsman er juweelontwerpster en edelsmid Margot Declerck bij. Zij zorgde voor het zilverwerk van het bestek dat speciaal voor de gelegenheid op tafel verscheen.

Dit gesprek verscheen in Kwintessens, het magazine van Design Vlaanderen. Ontwerpen van Antoine Van Loocke zijn momenteel te zien in de tentoonstelling Konijn met pruimen, in de Design Vlaanderen Galerie. Die expo is gratis en loopt nog tot 30 januari 2016. Foto’s Hannes Vandenbroucke. 

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]


door