FOMU viert 50 jaar & trakteert op Photography Inc.

Photography Inc. boven (c) ZNOR FOMUHet Antwerpse FOMU bestaat 50 jaar en viert dit weekend volop feest. Met workshops voor jong en oud, lezingen, rondleidingen, demonstraties. En zelfs verjaardagsgebak, muziek en drank. Maar dé traktatie is toch wel Photography Inc., een expo over de technologische evolutie van de fotografie, van de ambachtelijke beginjaren tot de snelle digitale beelden van nu.

Voor Photography Inc. maakte het FOMU haar hele vierde verdieping vrij. En doken de medewerkers diep in de eigen collectie: alle toestellen, foto’s en andere voorwerpen komen uit de meer dan een miljoen stuks grote eigen verzameling. Twee jaar duurden de voorbereidingen van curator Tamara Berghmans en haar collega’s van het museum. En het resultaat mag gezien worden, het is met verve de mooie dikke kers op de verjaardagstaart. Die gelukkig niet na een weekend opgesoupeerd is: de expo blijft bijna een jaar lang open.

Tamara Berghmans: “De expo is een wandeling door de tijd, te beginnen met de eerste ambachtelijk gemaakte fototoestellen en zoutdrukken van rond 1850. Die hangen achter uv-werend glas trouwens, met een doek ervoor, dat de bezoekers kunnen optillen. Want ze zijn zo fragiel dat ze te veel zouden afzien van een jaar lang blootstelling aan het licht. Na die korte ambachtelijke periode nam de industrie het over, met onder andere Gevaert in een hoofdrol, eerst in de Antwerpse Kammenstraat en later in Mortsel. De tentoonstelling voert u nadien mee naar de erg dure daguerreotypie en de al meer betaalbare ambrotypie en ferrotypie, en naar de eerste studiofotografen ook. Verder tonen we ongeveer 120 fototoestellen van de 25.000 die in onze collectie zitten. Van de eerste Brownies, over eenvoudige kleine naoorlogse Kodaks en Polaroids tot kamergrote toestellen voor kunstreproducties. En ook vijf zeer waardevolle toestellen in goud, zoals de uitzonderlijke  Leica 1 luxus, een van de meest zeldzame en duurste camera’s ter wereld. Maar we tonen ook een deel van onze verzameling fotopapier, waarvan de jongeren van nu al bijna niet meer weten dat dit ooit heeft bestaan. Een expo als deze is uiteraard maar een kleine selectie uit de collectie, en toont dan ook niet alles, maar ze geeft toch een goed overzicht van de evolutie, van het prille begin tot nu. In de zaal is heel veel te zien, en je kan ook grasduinen in tablets voor extra informatie, waardoor je nog veel meer lagen in het verhaal ontdekt. Eigenlijk moet je enkele keren terugkomen om alles gezien te hebben.”

Meerdere keren terugkomen lijkt ons helemaal geen straf, want de expo is een aangename mix van toestellen en foto’s, een blik op de achterliggende industrie en commercie, de evolutie van een dure activiteit voor professionals tot smartphonefoto’s van en voor iedereen. Ook interessant: reclame voor fotografiemerken, en reclamefotografie voor andere bedrijven. Precies die  goed uitgekiende mix zorgt ervoor dat Photography Inc. nooit verveelt, maar je met een frisse blik doet kijken, zoeken en onderzoeken. En soms ondergesneeuwde herinneringen aan het eigen fotografieverleden weer naar boven haalt. Als u het ons vraagt: een aanrader.

De tentoonstelling Photography Inc. in het FOMU opent vandaag 20 november feestelijk en loopt nog tot 16 oktober 2016. Naar aanleiding hiervan verscheen een gelijknamig boek bij Lannoo, 263 pagina’s dik, voor 39,99 euro, met een aantal beelden uit de expo, en ook een vijftal essays. 

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]

 

 

 

 

 

 


door