Eddyboy: er warm bijzitten

Eddyboy vierkant ZNOR
Het wordt snel kouder, ze voorspellen zelfs al sneeuw, in de Ardennen toch. Voor wie geen afscheid kan nemen van lange zomeravonden buiten is er nu Eddyboy, een verwarmbare buitenbank. Een idee van de Antwerpse productontwikkelaar Eduard Bartels*, dat hij kreeg op de fiets, toen hij rokers zag rillen voor de gevel van een café. Dat kan beter, moet de man gedacht hebben, en hij dook zijn atelier in. Na vele probeersels lukte het, en zag zijn Eddyboy het levenslicht.

Het principe is eenvoudig: je stookt wat hout in een vuurkorf met ingebouwde leidingen en tien tot dertig minuten later is de bank zowat 30 ° Celsius, ideaal om op te zitten. Hoe snel ze opwarmt, hangt af van de buitentemperatuur en hoeveel je erop gooit. Gemiddeld zouden 10 à 15 houtblokken per beurt van 6 uur moeten volstaan, dat valt nog mee. Al kan je de Eddyboy ook aansluiten op een centrale verwarming. Dat doen ze bijvoorbeeld bij Bar Pour Boire in Antwerpen, waar op het trottoir van de bistro-met-galerij geen plaats is voor een open vuur natuurlijk.

Volgens de bedenker is de nieuwe Eddyboy efficiënter dan een verwarmingspaal, want er is direct contact met de warmtebron, en zo gaat weinig energie verloren. Misschien klopt dat bij een goed bevolkte bank die is aangesloten op een zuinige centrale verwarming. Of een vuur met houtblokken ook zo zuinig is weten we niet, de efficiënte van bijvoorbeeld een open haard schommelt maar rond de 20 procent. Maar soit, wat we wél weten: haast niks zo heerlijk als buiten naar echte vlammen kijken, zeker als het koud is, en zeker als je er lekker warm bijzit. En dat kan nu, dankzij Eddyboy.

De Eddyboy is verkrijgbaar in drie lengtes: 200, 225 en 250 cm in wit, donkergrijs, blauw, geel, oranje en groen. Het hele systeem met bank + vuurkorf + houtopslag + techniek is het uwe vanaf 4900 euro. Een bank alleen al vanaf 1799 euro.

*Update: de ontwerper is jammer genoeg in 2021 gestorven, de banken zijn niet meer verkrijgbaar.

SONY DSC Eddyboy 02 ZNOR Eddyboy 03 ZNOREddyboy kleuren ZNOR

 

 

 


door