Nieuw boek en expo Marc Lagrange: Senza Parole

Senza Parole 01 (c) Marc Lagrange ZNORFotograaf Marc Lagrange heeft een nieuw boek uit. Getiteld: Senza Parole. ‘Omdat mijn beelden voor zich moeten spreken’, zo legde hij het uit bij de voorstelling van het boek en van de nieuwe expo die vanaf 3 oktober loopt in Absolute Art Gallery  in Knokke. Een gelijknamige tentoonstelling is ook te zien in Galeries Bartoux in Parijs, dat nu ook zijn werk verdeelt.

Opvallend in Senza Parole is de variatie die Lagrange in zijn werk aandurft. Hij toont zowel zeer sobere fotografie, die de essentie van schoonheid en verleiding in maar enkele lichaamscontouren vat, als erg grote, rijke beelden met veel details, waarnaar je kijkt en blijft kijken, omdat je telkens wat anders ziet en ontdekt. Sommige zijn dan ook eerder eenvoudig van opzet, terwijl voor andere bijna een  complexe filmset nodig was, zoals de reeks met exotische dieren in de Antwerpse Handelsbeurs of de foto’s in het Italiaanse Pietrasanta tussen immense eeuwenoude marmeren beelden. En toch zie je overal dezelfde hand, van een man die geen detail aan het toeval overlaat, van een ongelooflijke perfectionist. Een hand die een duidelijke rode draad trekt ook.

Vrouwen spelen vrijwel altijd de hoofdrol in de foto’s, hij toont ze met een zelfzekere houding en blik, sensueel, verleidelijk. Vaak is er ook wat vreemds te zien, en soms refereert hij aan andere meesters, zoals Paul Delvaux. Maar door de scherpe keuzes die hij maakt zijn het – zowel de sobere portretten als de gigantische  taferelen – allemaal onvervalste Lagranges. En dat is een kunst.

Wie een Lagrange aan de eigen muur wil, betaalt daarvoor de prijs van een goed uitgeruste stadswagen. Al kan je ook alle 159 foto’s ineens in huis halen voor 79,90 euro, op klein formaat dan wel, in Senza Parole uitgegeven bij teNeues. Of je kan ze gewoon gratis gaan bekijken, naar keus in Knokke of Parijs.

Foto’s (c) Marc Lagrange / portret Stephan Vanfleteren

[wzslider interval=”2500″ transition=”‘slide’”]


door