In Bozar: expo Mies van der Rohe Award

Mies van der Rohe Award 5 (c) Simon M ZNORNieuwe expo in Bozar, over de Mies van der Rohe Award 2015, of voluit de ‘European Union Prize for Contemporary Architecture / Mies van der Rohe Award’. Die award wordt elke twee jaar uitgereikt, sinds 1988 al. Een topjury met onder anderen vertegenwoordigers van 49 architectenverenigingen en 89 onafhankelijke experts nomineerde 420 projecten uit heel Europa, waarvan er na een volgende selectieronde 40 overbleven.

Die 40 worden belicht in de nieuwe tentoonstelling, waardoor je een mooi overzicht krijgt van het beste wat er in Europa momenteel aan hedendaagse architectuur te vinden is. Natuurlijk krijgen de vijf finalisten en de winnaar van de Award – De Philharmonic Hall in het Poolse Szczecin (zie foto’s (c) Simon M), bekroond met een 60.000 euro – en de Award voor Jonge Architect –Luz House / Cilleros, Cáceres, Spanje, goed voor 20.000 euro – ook veel aandacht. Maar de expo doet veel meer dan alleen uitstekende projecten tonen. Ze wil een kritisch inzicht geven in de hedendaagse architectuur in Europa en laat je kennis maken met standpunten van architecten, opdrachtgevers en gebruikers. Om te inspireren én aan te zetten tot nadenken. Uitstekend idee is dat.

Goed nieuws voor wie er niet geraakt of na de tentoonstelling nog meer uitgelezen hedendaagse architectuur wil ontdekken: er is ook een gratis online archief met alle genomineerde projecten sinds 1988, zo’n 3.000 ondertussen. Het is daarmee het belangrijkste archief voor hedendaagse architectuur in Europa.

De expo ‘European Union Prize for Contemporary Architecture / Mies van der Rohe Award’ loopt in Bozar van 16 september tot 1 november 2015. De toegang is gratis.

Mies van der Rohe Award 4 (c) Simon M ZNOR Mies van der Rohe Award 2 (c) Simon M ZNOR Mies van der Rohe Award 3 (c) Simon M ZNOR Mies van der Rohe Award 1 (c) Simon M ZNOR


door