Maarten van Severen

Maarten Van Severen: maker, kunstenaar, verzamelaar

Maarten Van SeverenNieuw bij Design museum Gent: voortaan belichten ze er op gezette tijden een bekende – meestal Belgische – designer. Te beginnen bij Maarten Van Severen (1956-2005), de expo is net geopend. Curator Eva Van Regenmortel was uitstekend geplaatst om deze tentoonstelling samen te stellen: ze werkt bij de Maarten Van Severen Foundation en kent zijn werk en zijn leven tot in de kleinste details.

Op deze expo belicht ze drie thema’s die de designer tekenen: Maarten Van Severen als maker, kunstenaar en  verzamelaar.

Om met het eerste te beginnen, de maker: Van Severen was een man van de praktijk, van het doen. Doorgaans besteedde hij geen tijd aan grote studies of vele schetsen vooraf. Nee, hij ging aan de slag in zijn atelier, en probeerde van alles uit, waarbij hij handig gebruik maakte van de grote materiaalkennis waarover hij beschikte. Zo toont de expo een aantal materialen die hij graag gebruikte, zoals staal, aluminium, met glasvezel versterkte polyester, en zelfs een dik stuk zout uit een Malinese mijn, waarmee bij een tafel dacht te maken, om samen met zijn vrienden wijn aan te drinken. De wijnglazen zouden dan ringen tekenen op het blad van zout, mooi. Ook Rem Koolhaas kende hem als een doener, getuige daarvan deze quote: “Ik heb hem vooral veel op de vloer van zijn atelier bezig gezien”.

Wie voor het eerst op zijn bekendste stoel gaat zitten – de .03, geproduceerd door Vitra – is gegarandeerd verrast door het hoge zitcomfort, bijna ongelooflijk voor een stoel met zo’n dunne zitting. Nochtans interesseerde dat comfort hem maar matig, zeker in zijn beginperiode. Maarten Van Severen zei daarover zelf ooit: “Ik werk op de grens van het bruikbare meubel en het onbruikbare object”. Hij was dan ook de zoon van kunstenaar Dan Van Severen. Van hem had hij misschien wel het uitstekende gevoel voor verhoudingen, zijn affiniteit met minimal art, en zijn zoektocht naar eenvoud. Dat was de kunstenaar in hem.

De nieuwe tentoonstelling toont ook erg mooi Maarten Van Severen als verzamelaar. Er werd een grote lage bibliotheekkast gebouwd, bijna een kopie van die in zijn atelier ooit. Met daarin vele boeken die zijn brede interesse tonen. Over architectuur en design natuurlijk, zoals werken over Jean Prouvé, Jo Crepain, Lucien Engels of Alvar Aalto. Maar ook andere, zoals de Snoecks 2001 of kook- en reisboeken. Naast al die uitgaven ook tal van voorwerpen en curiosa die hem inspireerden: gereedschappen, miniaturen, lampen, messen en andere hebbedingen. Erg boeiend om te bekijken en zo de man zelf te ontdekken.

De Maarten Van Severen expo toont u ook drie maquettes van gebouwen, waaronder het keukenpaviljoen voor de gebroeders Boxy in Deurle, het enige integrale architectuurporject dat hij realiseerde. Op de bijbehorende iPad kan u telkens bladeren door foto’s van de werf. Verder zijn er ook meubels van andere topdesigners te zien, die hem hebben geïnspireerd of waarbij gelijkenissen opvallen, zoals de ligstoel van Le Corbusier en zijn eigen MVS chair. Interessant is ook de collagewand met mannen en vrouwen – zoals fotograaf Dirk Braeckman – die hem inspireerden of omgekeerd: die bewondering voor hem hadden.

De expo Maarten Van Severen & Co. Over ontwerpers, kunstenaars en makers loopt vanaf 12 september in Design museum Gent, Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent, van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur.

Meer over de Maarten Van Severen databank en het online te raadplegen archief >

maarten van severen databank

 

 

 

 

 

Maarten Van Severen

 

 


door