Henry van de Velde Labels 2015: onze top 5

Deze week werden de Henry van de Velde Labels 2015 bekendgemaakt. Van de meer dan 200 gegadigden kregen uiteindelijk 19 producten en diensten het kwaliteitslabel. Het is een erkenning voor de designkwaliteit en het onderscheidend karakter van de ontwerpen. De 12-koppige jury hield na een eerste selectieronde nog 70 kandidaten over, waarna een grondige test en keuring volgde. Dat resulteerde in de selectie van 19 ‘winnaars’ van een Henry van de Velde Label 2015.

Het volledige overzicht vindt u op de website van Design Vlaanderen, waaruit we onze vijf favorieten plukken, onze persoonlijke kopgroep in dit prestigieuze peloton. Omdat ze vooral opvallen qua inventiviteit en uitvoering. Hieronder staan ze, samen met de jurycommentaar:

Henry van de Velde Labels 2015 B-and-BEE ZNORB-and-BEE, Achilles Design
Het tijdelijke hotel B-and-BEE is bedoeld voor verhuur aan festivals en tijdelijke happenings. Het speelt in op de stijgende behoefte aan luxe op festivalcampings. In elke module is opslagruimte voor bagage, een locker, licht en stroom voorzien. Het bed kan je tot zetel omvormen. In tegenstelling tot tenten kan de B-and-BEE op verharde ondergrond staan. Hierdoor blijft de oppervlakte beperkt en kan er gekampeerd worden in minder kwetsbare gebieden. De productie gebeurt in België, voornamelijk in sociale werkplaatsen. Er wordt gewerkt met duurzame materialen.

Henry van de Velde Labels 2015 Gent Xtra Bold Sanny Winters ZNORGent Xtra Bold, Sanny Winters voor Lannoo
Sanny Winters brengt een positief en kleurrijk boek met de Arteveldestad in de hoofdrol. In honderd typografische prenten zet ze de iconen van Gent in de verf. Op basis van het alfabet ontleedt ze in haar kenmerkende stijl de essentie van de stad en haar inwoners. Zaken waar Gentenaars trots op zijn, kantelmomenten in de geschiedenis, typische gebruiken, de boeiendste plekken en de markantste helden. Teksten van bekende Gentenaars als Herman Brusselmans of Kadir Balci prijzen de stad aan.

 

 

 

Henry van de Velde Labels 2015 RON knife series ZNORRON knife series, Pieter Roex voor BergHOFF
De messen uit de RON-collectie van BergHOFF zien er sober en praktisch uit en vallen op door hun donkere lemmetten in combinatie met zacht hout. De magneetstrip om ze op te bergen is speels en handig. RON wil op zich niet revolutionair zijn maar wel bruikbaar, praktisch en duurzaam. Vandaar de sobere vormgeving met natuurlijke materialen.

 

 

Henry van de Velde Labels 2015 Bringme Box ZNORBringme Box, MaDe voor Bringme
De Bringme Box is een slimme brievenbus waar post- en pakjesdiensten een pakje in kunnen achterlaten als je er niet bent. Je kunt er ook zelf een pakje in leggen om terug te sturen. Je beheert de Bringme Box via je smartphone. De Bringme Box is op dit ogenblik bedoeld voor kantoren en appartementsgebouwen, nog niet voor de particuliere markt. De dienst werkt al samen met alle grote post- en pakjesdiensten.

 

Henry van de Velde Labels 2015 Tumble Koen Devos studiovosk ZNORTumble, Koen Devos/studiovosk
Deuren kan men niet openen zonder greep, je moet ze naar je toe trekken. Doorgaans verstoppen ontwerpers de greep, of maken ze er iets stilistisch van. Koen Devos maakte een kastdeur waarbij de zwaartekracht zorgt voor de opening. Het enige wat u hoeft te doen is door middel van een simpele beweging de as van de deur mobiliseren. Er zijn geen scharnieren, bouten of vijzen aanwezig. De deur draait op eigen as door middel van een pivot.

 

 

 

 


door