10 jaar Brussels Design September: grasduinen in de stad

Brussels Design SeptemberBrussels Design September – dat vandaag van start gaat – bestaat 10 jaar. En ook deze feesteditie toont u vooral nieuw talent, nieuwe designers, nieuwe producten en merken, zoals Transnatural (al opgenomen in de collectie van het MOMA!). Verspreid over de hele stad, waardoor het een aangename ontdekkingstocht wordt. Omwille van een aantal mooie installaties of verrassende ateliers waar je anders nooit komt. Maar ook omdat het je de stad instuurt, om erin te grasduinen, en culturele gebouwen, galerijen en shops te ontdekken. Waardoor je  onderweg ook geniet van andere Brusselse plekken en taferelen, heerlijk is dat.

Bon, hoe pak je dat nu aan, een bezoek aan meer dan 90 geselecteerde designlocaties? Voor wie van wat leiding of structuur houdt: er zijn enkele uitgetekende parcours. Het eerste heet Arts & Craft en voert u mee naar een 15-tal plaatsen, vooral ambachtelijke ateliers, zoals dat van juweelontwerpster Sabine Herman, Emaillerie Belge of smederij Ijzer en Vuur.  Daarnaast is er een 10 jaar-parcours met een 20-tal stopplaatsen, dat u laat kennismaken met de designtoppers van het laatste decennium. Zoals de knappe expo De Tien met de 10 Designers van het Jaar in Design Vlaanderen Galerie, het sterke werk  van Alain Berteau (Bip), Muller Van Severen (Bozar) of Xavier Lust (overzichtstentoonstelling in de Botanique, aanrader!). Het Commerce Design Award- en Brussels is Design-parcours is ideaal voor de shoppers onder u: het leidt u van de ene designwinkel naar de andere. Sommige shops doen deze maand extra hun best om op te vallen, door een artiest of designer uit te nodigen bijvoorbeeld, zoals Charlotte Lancelot bij Diito of Mae Engelgeer bij La Fabrika. 10 winkels kregen een award, omwille van de geslaagde samenwerking met een een professionele designer bij het inrichten van hun zaak.

Daarnaast staan ook enkele conferenties op het programma, zodat u niet alleen kan kijken, maar ook luisteren. Naar interessante nationale en internationale sprekers als Alfredo Häberli (16/09), ‘guest of honour’ Mario Bellini (17/09), Alain Berteau (19/09), Michael Young (21/09), Xavier Lust (22/09) en Studio Job (23/09). Telkens om 20.15 u in Flagey, behalve Alain Berteau, die doet het in het Atomium, om 19 u.

Brussels Design September 2015 loopt van 10 tot 30 september in de hele stad. Op 12 en 13 september vindt in Tour & Taxis de Brussels Design Market plaats, met 100 nationale en internationale exposanten met designvoorwerpen uit de jaren ’50, ’60, ’70 en ’80.

Plan van alle designlocaties in de stad >

Brussels Design September cover ZNOR

 


door