De Tien: frisse expo met 10 Designers van het Jaar

Waaraan herken je sterk design? Aan de vorm natuurlijk, maar vooral ook aan de tijdloosheid van het ontwerp. Wat er na 50 jaar nog staat, heeft zijn kwaliteit bewezen, wordt gezegd. Zolang kan de jury die de Designer van het Jaar uitkiest niet wachten natuurlijk, want vaak kiest ze ontwerpers die nog niet heel lang bezig zijn. Het is geen award voor een carrière, maar voor getalenteerde designers die een mooie, lange designtoekomst in zich hebben.

Lukt het zo’n jury dan de écht sterke namen eruit te pikken? Wel ja, en dat kan je vanaf vandaag zelf vaststellen in de Design Vlaanderen Galerie. Daar loopt de nieuwe expo De Tien. Want net als Brussels Design September, bestaat de verkiezing nu 10 jaar, en zijn er ondertussen evenveel Designers van het Jaar bekroond:

2006  Alain Berteau
2007  Nedda El-Asmar
2008  Stefan Schöning
2009  Sylvain Willenz
2010  Bram Boo
2011  Nathalie Dewez
2012  Alain Gilles
2013  Jean-François D’Or
2014  Marina Bautier
2015  Muller Van Severen

Die zijn in de nieuwe expo allemaal op een rij gezet, haast klaar opnieuw te worden beoordeeld. En wat blijkt, zelfs al is er nog geen 50 jaar voorbij? Bijna al deze Designers van het Jaar vallen op door de kwaliteit van hun ontwerpen, door de samenhang van hun oeuvre, door een sterke soberheid en een zekere tijdloosheid, nu al. De tentoonstelling laat u recent werk zien, maar de mooi bewerkte muren tonen u ook foto’s van designstukken uit de periode dat ze de award wonnen. Zodat u zelf de rode draad in hun werk ontdekt, mooi.

Design Vlaanderen Galerie exposeert het op een aangename, frisse manier, met duidelijke informatie per designer en video’s met achtergrondinfo, gebracht door mensen die het vak of de designers door en door kennen. Interessant om de 10 Designers van het Jaar zo sterk naast elkaar te zien staan, en vast te stellen dat de jury erg goed in de toekomst kon kijken. Al benieuwd naar nog eens zo’n expo, over 40 jaar, met dezelfde tien.

De Tien: van 4 september tot 3 oktober in Design Vlaanderen Galerie, Kanselarijstraat 19, 1000 Brussel, van dinsdag tot zaterdag van 12 tot 17.00 uur. Gratis toegang.

De Tien Design Vlaanderen Galerie 01 ZNOR

foto (c) Stef Boey

 

 

 

 

 

 


door