The Smell of War: de oorlog ruiken

The Smell of War affiche ZNORWe kijken, horen, proeven en lezen veel en graag. Maar zelden zetten we dat andere zintuig – onze neus – bewust in om ervaringen op te doen. De expo The Smell of War brengt daar verandering in. Curator en geurkunstenaar Peter De Cupere sprak een tiental collega-artiesten aan om in het Poperingse Kasteel De Lovie samen de Groote Oorlog tot leven te wekken via ‘olfactorische gewaarwordingen’.

Je ruikt er de oorlog echt: de geur van buskruit, de klamme tenten, de ontsmettingsmiddelen in de ziekenboeg, de paarden aan het front. En die geuren komen – omdat we dat niet gewoon zijn –  ook direct en hard binnen. In ons dagelijkse leven worden we overspoeld met berichten en beelden, en we hebben geleerd ons ertegen te wapenen, alleen de allerstrafste raken ons nog écht. Maar met geur is dat anders, die wordt niet tegengehouden door allerlei barrières in ons brein. En dat maakt de beleving zo sterk en verrassend.

Een opvallend werk is dat van de curator zelf, ‘Heroes also die’, met helmen van laurier met de geur van negen verschillende soldaten. Wat je ruikt is ook negen keer verschillend, net als hun persoonlijkheid. Zo komt de oorlog van 100 jaar geleden plots heel dichtbij, en wordt hij heel persoonlijk, elke soldaat wordt een individu dat je ook ruikt. Maar er zijn ook minder zware werken, zoals de ‘Emergency Bra’ van Elena Bodnar, een beha die je kan gebruiken als een gasmasker, wat sommige bezoekers erg plezant lijken te vinden. Of ‘Air Freshener’ van Alex Schweder, matten in de inkomhal die je bewust maken van je reukzin terwijl je erover loopt. En die bewustwording is misschien wel de grootste troef van deze kleine expo: het gebeurt zelden dat een tentoonstelling je dwingt na te denken over de rol van je eigen neus. En via die omweg over een verschrikkelijke oorlog ook.

Nog tot 30 augustus 2015 in Kasteel De Lovie, Krombeekseweg 84, Poperinge. Telkens van donderdag tot zondag van 14 tot 18 uur. Meer info op de website van onze collega’s van Café Cosmétique.

The Smell of War Elena Bodnar ZNOR

 

 

 

 

 

The Smell of War Gayil Nalls ZNOR

 

 

 

 

 

 

The Smell of War Alex Schweder ZNOR


door