Yasmeen Lari: 36.000 gezinnen gered met bamboe en leem

Een straffe madam, Yasmeen Lari (1941). Ooit was ze de eerste vrouwelijke architect van Pakistan. Ze was succesvol, met letterlijk torenhoge bouwsels als het Taj Mahal Hotel en het Pakistan State Oil House. Tot ze in de nadagen van haar carrière het roer omgooide, en al haar architecturale kennis begon in te zetten voor mensen die het slachtoffer werden van overstromingen en aardbevingen.

Sinds 2010 zorgde ze voor de bouw van al meer dan 36.000 woningen die dat soort onheil kunnen overleven. Ze verschillen sterk van de noodwoningen die internationale hulporganisaties vaak – met de beste bedoeling uiteraard – plaatsen, en nog sterker van de betonnen wolkenkrabbers die ze ooit tekende. Haar huidige ontwerpen zijn gebaseerd op eeuwenoude technieken die hun deugdelijkheid hebben bewezen, met materialen uit de streek zoals bamboe en leem. Die zijn aardbevingsbestendig, maar even belangrijk: de getroffen families kunnen er zelf mee aan de slag bij de heropbouw van hun huis, ze moeten niet wachten op een tijdelijke noodwoning uit een ver land. Yasmeen Lari: “En wat ook zeer belangrijk is: we behandelen ze niet als arme slachtoffers die wat hulp toegeschoven krijgen, maar door met hen samen te werken behouden ze hun waardigheid, en dat is de sterkste cement.”

Over haar humanitaire werk werd een documentaire gedraaid in de reeks ‘Rebel architects’, waarin ze vertelt over die wolkenkrabbers en haar ommezwaai. Vanavond 27 juli 2015 om 20.00u te zien op Canvas. Of nu meteen op Youtube.

Yasmeen Lari ZNOR

 

 

 


door